Cine este romanul cu cea mai mica dobanda la credit - Euribor + 1,5% si cum a ajuns aici
Plateste o dobanda la credit de circa 2,5% adica Euribor + 1,5% si spune ca daca ar pune si toate comisioanele ar ajunge la putin peste 3%. BCR, cea mai mare banca din Romania, este cea care a dat acest credit cu dobanda - soc, dar nu de bunavoie! Printr-o hotarare executorie a instantei, banca a fost obligata sa-i aplice acest "cost al creditului" clientului sau Marian Toma! Cum si de ce?
Creditul a fost luat la sfarsitul lui 2007 - inceputul lui 2008 si avea prevazuta in contract plata unei dobanzi fixe (Euribor) plus marja, numai ca dupa perioada stabilita pentru dobanda fixa, banca si-a "taxat" clientul cu 10,4% (8,9% dobanda bancii si 1,5% marja).
"Au facut o mare greseala. Mi-au spus ca trebuie sa platesc dobanda bancii plus marja, dar in contract scria ca trec pe dobanda de referinta variabila si nicaieri nu era pomenit numele BCR adica sa scrie negru pe alb dobanda de referinta BCR sau dobanda bancii. Fiind un credit in euro si pomenindu-se despre Euribor pe parcursul contractului, era clar ca totul este interpretabil, dar instanta a stabilit ca este interpretabil nu in favoarea bancii, ci a celui care se obliga adica a mea", povesteste intr-un interviu acordat incont.ro Marian Toma.
"Din 2009, de cand am trecut la dobanda variabila am purtat o corespondenta intensa cu banca, incercand sa inteleg cum am ajuns sa platesc atat de mult. Am facut reclamatie si la ANPC. Ei mi-au dat dreptate si au amendat banca pentru ca nu m-a informat "complet, corect si precis", continua Marian Toma.
"Banca a platit amenda, dar nu a facut nimic concret, ulterior, pentru aplicarea dobanzii, conform contractului semnat. ANPC mi-a comunicat ca mai mult nu poate face si singura solutie este sa merg catre instanta", adauga el.
"Inainte de asta am avut o intreaga corespondenta, timp de peste 6 luni, cu banca respectiva, inclusiv la nivel de vicepresedinte executiv, dar fara rezultat, din pacate. Clauza in sine si din punctul meu de vedere nu este abuziva asa cum este formulata, ci interpretarea ulterioara a "dobanzii de referinta variabila" data de banca este abuziva, la genul ca a adaugat cuvantul BCR si astfel s-a considerat indreptatita sa aplice o dobanda interna - desi, iarasi, nu a precizat nicio formula de calcul si nici nu a facut precizari suplimentare", puncteaza clientul in cauza.
"Am discutat si cu functionarii bancari si am incercat sa-i conving ca nu se poate sa-mi aplice o dobanda a bancii, dupa o formula de calcul total netransparenta, o dobanda stabilita undeva intr-un birou ca procent, dar era in mod cert un dialog al surzilor", mai spune acesta.
El mai spune ca pentru a fi sigur de un rezultat favorabil a angajat un avocat care sa-l ajute si care avea si experienta in domeniu.
"Procesul a fost demarat in iulie - august 2009 si in februarie 2010, am obtinut o decizie favorabila si executorie a instantei Curtea de Apel Pitesti, prin care BCR este obligata sa aplice o dobanda de circa 2,5% in conditiile actuale (Euribor + 1,5%). Ceea ce banca a si facut, numai ca a atacat decizia", mai povesteste Marian Toma.
Asa ca maine va fi o zi mare pentru clientul BCR Marian Toma intrucat Inalta Curte de Casatie si Justitie va discuta dosarul sau la primul termen. (Vezi aici rezultatul de la primul termen!)
"Nu stiu cum se va termina cazul meu si daca va constitui un precedent si pentru ceilalti clienti ai bancilor aflati in situatii similare. Multi platesc dobanzi de 10,4%, asa cum aveam si eu. Cel mai important lucru, cred, este sa ne aparam drepturile. Procesul nu dureaza foarte mult. Sa zicem ca va dura un an - un an si jumatate, iar costurile cu avocatul nu pot sa spun ca nu au fost normale. Sunt banci care aplica astfel de clauze abuzive de ani de zile", spune Marian Toma.
El crede ca desi ANPC poate apara drepturile clientilor si poate merge pana la suspendarea activitatii unei banci care are un astfel de comportament, o decizie de acest gen va fi foarte greu de luat de o institutie a statului.
Este foarte bine ca ANPC are acest instrument, ca poate cere suspendarea unei banci, dar este foarte rau ca de ani de zile unii creditori au astfel de practici pe langa lege, fara sa pateasca mare lucru", continua romanul cu cea mai mica dobanda la credit.
"Dl. Toma solicita o dobanda pe care el insusi, daca ar mai activa ca bancher, nu ar putea sa o ofere (in mod cinstit) vreunui client, in conditiile in care in Romania costurile unui credit in EUR depasesc cu mult valoarea pe care domnia sa o aminteste (3%). Dobanda unui credit, precum cel de fata, nu depinde doar de valoarea indicelui de referinta EURIBOR ci si de costurile cu marja finantarii, costurile de risc, costurile cu rezerva minima obligatorie, costurile capitalului ori costurile operationale la nivel de produs. Nivelul inflatiei din Romania de peste 8% influenteaza de asemenea costul finantarii", continua acestia.
Citeste si: