Prostitutia si drogurile umfla PIB-ul tarii. INS face publice pentru prima data tarifele damelor de companie si cantitatile de substante interzise consumate in Romania
De miercuri, prostitutia, drogurile si tigarile de contrabanda au fost introduse oficial in economie. Potrivit Institutului National de Statistica, ele contribuie anual cu 1,7 miliarde de lei la produsul intern brut (PIB).
Pentru a ajunge la aceasta cifra, specialistii de la statistica au numarat prostituatele si consumatorii de droguri, au calculat tarifele medii si incasarile fetelor de la coltul strazii si din hoteluri si au estimat pentru prima data cantitatea de droguri consumata intr-un an la noi in tara.
Aproape 180 de milioane de lei, adica 40 de milioane de euro, au cheltuit anul trecut romanii si turistii straini pe prostituate. Suma este in scadere fata de anii anteriori, semn ca cea mai veche meserie din lume a fost afectata de criza economica.
Pana la urma, INS a compus o formula de calcul a prostitutiei, care tine cont de pretul mediu, numarul de zile lucrate si numarul de clienti in fiecare zi.
“76% sunt prostituate pe strazi, iar restul sunt in alte locuri de: apartamente, hoteluri, cluburi”, explica Liliana Pintilia, director INS.
Astfel potrivit INS, in Bucuresti o prostituata de la cotul strazii cere in medie 75 de lei, are 4 clienti pe zi si produce anual peste 20.000 de euro. O vizita la domiciliu costa 150 de lei. O prostituata de hotel are tarif de 300 de lei, are intre 3 si 4 clienti pe zi si castiga cei mai multi bani : 46.000 de euro pe an. Cele mai mari tarife le au insa prostituatele din cluburi: 420 de lei . Au doar 2 clienti pe noapte si au cel mai mic numar de zile lucratoare.
Institutul de Statistica spune ca nu poate divulga numarul total de prostituate. Insa un raport al Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale citeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii potrivit careia, in 2003, in Romania, erau intre 23 si 47.000 de prostituate. Daca cifrele sunt corecte fenomenul prostitutiei s-ar situa intre 1,8 si 3,7 miliarde de lei pe an, nu 179 de milioane, cat a anuntat Statistica azi.
Consumul de droguri are si el un aport de 750 de milioane de lei la PIB, adica 170 de milioane de euro. Numarul total de consumatori este greu de estimat, insa potrivit INS, in 2012, in Romania, s-au consumat peste 2 tone de heroina , 745 de kilograme de cocaina, o cantitate similara de marijuana si hasis si 656 de mii de pastile de ecstasy si amfetamine.
In randul activitatilor ilegale introduse de astazi in PIB, cea mai mare contributie o are contrabanda cu tutun si alcool: 860 de milioane de lei.
Publicarea pentru prima data a acestor informatii poate ajuta la stabilirea bugetelor institutiilor care se ocupa de combaterea consumului de droguri sau pentru eventualele viitoare proiecte legislative care sa stabileasca statul legal al prostitutiei in Romania.
Ele au fost incluse in produsul intern brut la cererea Uniunii Europene. Absolut toate statele membre au avut aceasta obligatie. In Marea Britanie, moravurile aduc 10 miliarde de lire in economie, in Italia, peste 14 miliarde de euro, iar in Spania, 10 miliarde.
Pe acelasi subiect: