La un credit ipotecar de 50.000 de euro, contractat pe 30 de ani, la o dobanda de 6,3% pe an, rata lunara ar fi de 337 de euro. La un ipotecar in lei, pentru a obtine o suma echivalenta, un client ar trebui sa plateasca lunar 1.856 de lei.

Ratele la creditul in euro ar ajunge sa fie echivalenta cu cea la lei doar daca euro ar urca cu 30% de la nivelul actual, pana la 5,5 lei, potrivit ZF.

Aproape 95% din creditele ipotecare acordate de bancheri sunt in valuta - euro si franci elvetieni in general - ceea ce lasa clientii expusi in fata riscului valutar.

Pana acum, bancherii au incercat mereu sa convinga ca euro este singura solutie pentru creditele pe termen lung, iar BNR a tolerat aceasta abordare.

Un credit ipotecar in euro se vinde cu o dobanda efectiva cuprinsa intre 6%-7%, in timp ce la lei dobanda efectiva depaseste 11% pe an. Ca sa fie mai rentabil in lei, cursul leu-euro ar trebui sa creasca anual cu minimum 5%, ca sa anuleze diferentialul de dobanda.

Astfel, principalul argument pentru care creditele in valuta au convins, in special cand a fost vorba de sume mari si perioade lungi de rambursare, a fost diferentialul de dobanda.

Dobanzile mari la lei faceau practic prohibitive finantarile ipotecare in lei, argumenteaza bancherii, care au gasit insa debuseul alternativ in euro - si la un moment dat chiar in franci elvetieni.

Cititi mai mult pe www.zf.ro!