"Creditul ipotecar in euro este po bomba cu efect intarziat (... ) Acest portofoliu existent de credite ipotecare in euro, de 7-8 miliarde, aceasta problema de facto te face sa te comporti ca un consiliu monetar (...) este un comportament aproape similar currency board, dar am vazut ca este numit de presa internationala shadow euro, bazat pe un portofoliu existent", a spus Negritoiu, la conferinta Romanian Financial Forum organizata de MEDIAFAX impreuna cu Banca Nationala a Romaniei.

Seful ING Romania apreciaza ca finantarile in euro sunt produse atipice pentru o economie locala, emergenta, care pot crea distorsiuni majore, fiind originate ca obligatii in euro pe baza unor venituri in lei.

"Este bomba cu efect intarziat pentru ca nu poti sa-ti aplici politicile monetare intr-o piata dominata de euro, este o piata off-shore, care scapa autoritatilor, nepredictibila, neguvernabila. N-ai cum sa pretinzi sa guvernezi si sa influentezi ceva in tara ta cand e vorba de ceva ce n-ai originat", a spus Negritoiu.

Directorul ING Romania apreciaza ca "euroizarea" este in preznt cea mai mare problema a Romaniei, punctand ca firmele locale sunt indatorate excesiv in valuta..

"Riscul de credit si ridcul valutar sunt importante. In mediu bancar exista aceasta preocupare si de aceea creditele se dau acum cum se dau", a mai spus Negritoiu.