"Va este clar ca aceste lucruri trebuie tratate cu discretie" - recomandarea era facuta de reprezentatul FIFA Amos Adamu unor presupusi oameni de afaceri americani, in realitate reporteri ai "Sunday Times", care oferisera bani in schimbul favorizarii Statelor Unite in cursa pentru turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.

Inca de la prima intalnire, nigerianul Adamu ceruse jurnalistilor sub acoperire sa transfere echivalentul a 580.000 de euro unor rude din Europa, bani cu care s-ar fi construit patru stadioane cu gazon fals in Nigeria. "Inseamna ca va veti decide pentru Statele Unite?" - au intrebat atunci falsii oameni de afaceri. "In mod evident decizia va fi influentata. Pentru ca daca investiti in acest proiect, inseamna ca va doriti votul meu", le explica Adamu.

In varsta de 57 de ani, Amos Adamu face parte, inca din 2006, din Comitetul Executiv al Federatiei Internationale de Fotbal - FIFA, un comitet condus de elvetianul Joseph Blatter, asistat de 8 vicepresedinti si 15 membri.

Decizia privind organizarea unui turneu final de Campionat Mondial implica si castiguri semnificative. Germania, de exemplu, a castigat nu mai putin de 256 de milioane de euro, in urma turneului din 2006. Ceea ce explica eforturile depuse de candidati pentru a primi cat mai multe voturi. Si chiar disponibilitatea de a corupe.

Nu doar nigerianul Adamu s-a lasat mituit de jurnalistii britanici. Si colegul lui din Comitetul Executiv, Reynald Temarii, s-a dovedit sensibil in fata ofertei financiare facute de aceiasi ziaristi britanici. Functionarul originar din Tahiti a cerut nu mai putin de 1,7 milioane de euro pentru o fictiva academie de fotbal din Noua Zeelanda.

In momentul in care cazurile au devenit publice, FIFA a decis suspendarea a patru functionari, precum si a membrilor din Comitetul Executiv - Adamu pe o perioada de trei ani si Temarii pentru un an.

Astfel incat, la 2 decembrie, la Zürich, vor vota doar 22 din totalul celor 24 de membri ai Comitetului Executiv, pentru a decide cine va gazdui turneul final - editiile din 2018 si 2022.

Presedintele FIFA, Joseph Blatter, declara cazul inchis. "Sase persoane au fost suspendate fata de 300 de milioane de fotbalisti din intreaga lume - nu inseamna ca tot fotbalul este corupt", sustine elevetianul in varsta de 74 de ani.

El este insa contrazis de jurnalistul de la Süddeutsche Zeitung, Thomas Kistner, autor al unei carti despre FIFA. "Este pur si simplu un non-sens. Exista destule dovezi, confirmate chiar si juridic, privind cazurile de coruptie de la conducerea FIFA".

Insusi Blatter nu a fost scutit de acuzatii: la alegerea lui in fruntea organizatiei, in 1998, se pare ca elvetianul ar fi trimis nu mai putin de 20 de scrisori, fiecare cu cate 50.000 de dolari, catre functionarii FIFA din Africa. "Un mic ajutor pentru organizatiile aflate in dificultate" - sustinea pe atunci Joseph Blatter.

sursa: Deutsche Welle