Cat costa un cont curent: de la 1 leu la 7,5 lei pe luna
Contul curent, produsul esential de la care porneste relatia dintre client si banca, este vazut ca o sursa sigura de venituri, astfel ca multe banci au majorat in criza comisioanele de administrare.
Bancile percep, in medie, 2 lei pe Luna pentru administrarea conturilor curente ale persoanelor fizice, dar la unele banci costurile ajung sa fie duble sau chiar triple, scrie Ziarul Financiar.
Spre exemplu, UniCredit Tiriac percepe un comision de 7,5 lei/luna pentru administrarea contului curent, in timp ce BCR si BRD, cele mai mari banci locale dupa active, au comisioane de 2,5 lei/luna, respectiv de 3 lei/luna.
UniCredit are insa in oferta un pachet ce contine cont curent si card de debit, a carui administrare costa 20 de lei/an (circa 1,7 lei/luna), reprezentantii bancii afirmand ca au pus un pret mare la costul curent tocmai pentru a descuraja clientii sa alearga un produs simplu in detrimentul unui pachet.
Comisioane de administrare a contului curent intre 3 si 3,5 lei/luna percep si banci ca Bancpost, Banca Romaneasca sau Credit Europe. Si BCR va majora de saptamana viitoare comisionul de administrare pana la 3,5 lei/luna, in timp ce austriecii de la Raiffeisen au aplicat recent o majorare a tarifului de la 1,5 lei la 2,5 lei/luna.
Din nevoia de a identifica alte surse de venituri pe fondul prabusirii vanzarilor de credite, bancherii au introdus comisioane noi in criza si au schimbat mai des grila de tarife pentru servicii curente. Jucatorii mari, in special, incearca sa profite de baza larga de clienti pentru a compensa veniturile mai mici din dobanzi. Bancile pun astfel costurile pe umerii clientilor, in timp ce ezita sa-si reduca semnificativ costurile.