America Movil, gigantul de telecomunicatii care domina piata sud-americana, este aproape de preluarea unei participatii la KPN pentru 3,25 miliarde de dolari. 

Grupul cu sediul in Mexic detine deja 4,8% din actiunile companiei olandeze si vrea sa-si majoreze participatia la 27,7%.

Conform legislatiei olandeze, un investitor cu cel putin 30% din voturi in actionariatul unei companii trebuie sa oferteze pentru preluarea integrala.  Desi nu ar fi majoritara, participatia de 27,7% la o companie publica listata din Europa de Vest ar permite America Movil sa influenteze decisiv strategia operatorului si sa lucreze in stransa coordonare cu acesta.

Actiunile KPN au scazut cu 35% in ultimele 12 luni si au inchis marti la 7,59 euro. Oferta inaintata de grupul controlat de Carlos Slim propune un pret de 8 euro pe unitate. 

Compania olandeza sustine ca oferta lui Slim este prea mica, subevaluand activele, si a angajat bancile de investitii JPMorgan si Goldman Sachs drept consilieri strategici. 

America Movil a indicat ca oferta este valabila pana la 27 iunie, termen care ar putea fi prelungit, insa pretul propus nu va fi majorat. 

Slim ar putea fi interesat si de Telekom Austria in cadrul planurilor de extindere in Europa. 

Daca ar reusi debarcarea in Europa, Slim ar concura in deplasare cu gigantii Vodafone, Orange, Deutsche Telekom T-Mobile si Telefonica.

Sursa: Mediafax