Care sunt bancile care iti dau cele mai mari dobanzi pentru economiile tale
La ora actuala, 8% pentru lei este o dobanda la care doar putem sa visam pentru ca nu mai exista pe piata. Cea mai mare dobanda oferita de o banca este de 7,75% pentru lei si de 4,25 lei pentru economiile in euro. Bancile nu au renuntat, in schimb, nici acum la comisioanele si taxele ascunse asa ca trebuie sa fii foarte atent atunci cand alegi institutia careia sa-i incredintati banii tai!
Lista lor se mai schimba pentru ca la fel se intampla si cu piata, dar trebuie sa fii atent la ce iti spune functionarul si la ce te pune sa semnezi. Uneori, pe hartie, stau scrise negru pe alb si ce a "uitat" respectivul functionar sa-ti spuna si poti sa ceri sa vezi cum arata contractul pe care il inchei cu banca.
Sa revenim la bancile care inca mai incearca sa te "imbogateasca".
ATE Bank este una dintre bancile care au inca dobanzi bune la lei, cele mai bune de pe piata: 7,75% la lei pentru depozitele pe 2 - 3 si 6 luni.
Pe urmatoarele locuri sunt Bank of Cyprus si Emporiki Bank.
In cazul depozitelor in euro, cea mai mare dobanda este oferita de Marfin Bank - 4,25% pentru depozitele pe sase luni.
Carpatica si ATE Bank sunt pe locurile urmatoare cu 4%.
Potrivit datelor centralizate de ProTV si incont.ro, din peste 40 de banzi analizate, doar doua banci dau la depozite o dobanda mai mare de 7,5% adica la 2.000 de lei economisiti castigi intr-un an 162 de lei.
La polul opus, sunt cel putin cinci institutii financiare care acorda dobanzi mai mici de 5%. Practic, la aceeasi suma castigul anual a clientului ar cobori sub 80 de lei.
Dincolo de suma pe care o depui, trebuie sa iei in calcul si inflatia adica devalorizarea, dar si faptul ca din castig, 16% va trebui sa-l dai statului ca asa zic legile actuale.
Mai in gluma, mai in serios, in Romania anului 2011, este mai rentabil sa investesti in cartofi decat sa-ti lasi banii in cont.
Cartofii rezista si opt luni daca sunt tinuti la temperatura ideala intre 0 si 4 grade. Iar pretul lor a crescut galopant. De exemplu, cine a cumparat cartofi de 2.000 de lei in septembrie si i-a vindut in februarie a incasat 3.298 de lei. A castigat 1.298 de lei si a facut un profit de 65%!
Cum suna asta?
Glumim! Nu va dam niciun sfat de investitie!
Pe de alta parte, daca tot ne gandim la investitii, mai sunt si investitiile pe bursa, unde riscul este insa mult mai mare. De la inceputul anului, actiunile au crescut cu aproape 12%.
Romanii au in banci peste 100 de miliarde de lei. 35% sunt economii in lei, restul in valuta.
Pe acelasi subiect: