Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a participat la discutii interne privind preluarea Skype, potrivit uneia dintre surse. O alta sursa a afirmat ca Facebook a propus Skype formarea unui joint venture.

Aceeasi persoana sustine ca si Google a purtat discutii preliminare pentru un joint venture cu Skype.

Un acord cu Skype ar putea genera o tranzactie evaluata la 3-4 miliarde de dolari, a adaugat prima sursa.

Facebook ar avea cel mai mult de castigat dintr-o tranzactie cu Skype

Chiar si asa, discutiile cu Facebook au cea mai mare vechime, iar reteaua sociala ar avea cel mai mult de castigat. Astfel, discutiile dintre cele doua companii au inceput inca de acum doi ani, iar in octombrie Facebook a inceput sa testeze apelurile video, spun surse citate de Bloomberg inca din ianuarie anul acesta.

Apelurile video sunt un subiect fierbinte pentru impatimitii de tehnologie care sunt mereu in cautarea celor mai noi metode de a fi in contact cu prietenii. Asa ca, prin introducerea apelurilor video, Facebook va intra in competitie cu Apple, care ofera acest serviciu pe telefoanele iPhone inca din iunie, si cu Google, care permite apelurile video prin intermediul casutei de e-mail Gmail.

Google ofera un serviciu similar

Analistii considera ca o colaborare a Skype cu Facebook ar fi mai oportuna decat una cu Google, din moment ce gigantul cautarilor pe internet ofera deja un serviciu similar, Google Voice.

Reprezentantii Skype si Google au refuzat sa comenteze informatiile, iar cei ai Facebook nu au fost disponibili pentru declaratii.

Citeste si Google iti traduce conversatia telefonica in timp real! Vezi aici cum functioneaza!

Afaceri solide pentru Skype, insa amana listarea la bursa

Oferta publica initiala a Skype, odata derulata, ar putea atrage circa un miliard de dolari. Chiar daca pentru moment au renuntat la ea, oferta "ramane in carti" pentru cea de-a doua parte a anului, insa discutiile cu alti jucatori vor continua, au adaugat sursele citate de Reuters.

Skype a inceput in 2010 procedurile pentru oferta publica initiala, insa numirea unui nou director general executiv in luna octombrie - Tony Bates, fost senior vice president la Cisco Systems - a determinat amanarea operatiunii pana in a doua jumatate a acestui an.
Intre timp, companii precum Apple si Google au lansat servicii concurente celor oferite de Skype, amenintand valoarea de piata a companiei.

Anul trecut, 124 de milioane de utilizatori s-au conectat la serviciile Skype in fiecare luna pana la jumatatea anului, dintre care 8,1 milioane au utilizat servicii platite, in special efectuarea de apeluri catre linii telefonice fixe sau mobile la tarife reduse. Chiar si asa, investitorii sunt prudenti in privinta perspectivelor companiei din moment ce marea majoritate a clientilor utilizeaza numai serviciile gratuite. Iar, aceleasi indoieli planeaza si deasupra Facebook, care in pofida imensei popularitati nu a demonstrat inca un model viabil de generare de venit si profituri.