"Obiectivul nostru - si nu ne-am modificat inca obiectivul - este de a intra in zona euro in 2015. Aceasta nu inseamna, insa, ca ramanem cu acest obiectiv. Din aceasta criza am inteles, in primul rand, ca este relativ usor sa fii in zona euro, insa problema este daca o economie este pregatita pentru a fi in zona euro. In prima jumatate a anului viitor, vom face o evaluare cu toate partile responsabile si specialisti pentru a vedea daca vom revizui obiectivul de a fi in zona euro in 2015 sau daca mentinem acest obiectiv", a afirmat Basescu.

Seful statului apreciaza ca Romania poate pastra obiectivul oficial privind adoptarea euro si ca Romania nu este afectata foarte mult de problemele zonei euro.

Decizia de a permite unei tari sa intre in zona euro are nevoie de unanimitatea statelor care au adoptat deja moneda unica, de acordul Bancii Centrale Europene si al Comisiei Europene.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, declaraa in luna septembrie, ca probabilitatea ca Romania sa nu poata intra in mecanismul ratelor de schimb in 2012, conditie obligatorie pentru intrarea in zona euro in 2015, este foarte ridicata, insa obiectivul trebuie mentinut ca semnal politic.