Fondul RIT Capital Partners, controlat de familia Rothschild si listat la Londra, a anuntat miercuri ca va cumpara 37% din actiunile companiei de la divizia de private banking a grupului francez Societe Generale. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita.

Tranzactia transatlantica cimenteaza relatia de peste cinci decenii dintre figurile patriarhale ale celor doua familii, David Rockefeller (96 de ani) si Jacob Rothschild (76 de ani).

Rockefeller & Co a fost fondata in 1882 de John D. Rockefeller pentru a se ocupa de averea acestuia. Firma a fost una dintre primele afaceri de familie de acest tip la nivel mondial. Institutia administreaza in prezent active de 34 miliarde de dolari.

Prima afacere bancara a familiei Rothschild a inceput la sfarsitul secolului al XVIII-lea la Frankfurt, fondata de Mayer Amschel Rothschild.

Familia de bancheri a fost implicata in tranzactii istorice de-a lungul timpului, precum finantarea razboiului purtat de Anglia impotriva imparatului Napoleon in secolul al XIX-lea sau a achizitiei Canalului Suez de catre guvernul britanic.

RIT Capital Partners si o alta firma controlata de influenta dinastie, Edmond de Rothschild Group, au anuntat la inceputul acestui an ca vor forma un nou joint venture pentru a-si extinde operatiunile de administrare de active si investitii.

Societe Generale detine din anul 2008, prin divizia de private banking, 37% din actiunile unitatii de wealth si asset management a grupului Rockefeller. Banca franceza l-a inlocuit in martie pe seful diviziei de private banking, noul director, Jean-Francois Mazaud, fiind mandatat sa revigoreze operatiunea.

Bancile din intreaga lume renunta la active non-strategice pentru a-si restrange profilul de risc si pentru a-si consolida capitalul in vederea alinierii la noile reglementari bancare internationale.