Cafeaua a crescut ca aurul. Cum a ajuns sa fie mai scumpa in Romania decat in cafenelele din Italia
In numai un an pretul pe bursa al cafelei a crescut cu circa 60%. Daca pana acum cafenelele castigau chiar si de 20 de ori peste costul de productie al unei cesti de espresso, situatia nu mai e chiar la fel. Si totusi, cafeaua preparata e inca extrem de profitabila.
De ce costa anul trecut un kilogram de cafea de specialitate sase euro, iar acum a ajuns la zece? Cererea la nivel mondial a crescut semnificativ in ultimele douasprezece luni, dat fiind ca piete emergente de mari dimensiuni - mai ales China - au inceput sa consume tot mai mult, scrie Business Magazin.
Simultan, oferta a ramas aceeasi, ba chiar a scazut pe seama recoltelor tot mai slabe din Vietnam si America Centrala cauzate in special de incalzirea globala. Pe fondul crizei economice si deci al scaderii consumului, comerciantii nu si-au permis sa urce preturile cu circa 10-20%, deci marjele de profit s-au diminuat semnificativ mai ales pentru cei care o importa, prajesc sau o comercializeaza la raft. In sprijinul lor a venit si reducerea accizei de 10%, practicata in fiecare din ultimii patru ani, pana la nivelul de 0,22 euro/kg.
Potrivit datelor disponibile, Romania ocupa locul 24 dintre cele 27 de tari din Uniunea Europeana in functie de consumul anual de cafea pe cap de locuitor, conform informatiilor Organizatiei Mondiale a Cafelei. Cu o medie anuala de 2,3 kilograme pe cap de locuitor, consumul e de trei ori mai mic comparativ cu cel din Germania si la jumatate fata de cel din Austria. La nivel regional, fiecare bulgar bea anual 3,25 kilograme de cafea, mai mult decat ungurii - 2,67 kilograme sau cehii - 3,04 kilograme.
Mai ferite de cresterea de pret au fost cafenelele care operau cu marje mai ridicate, dupa cum sustin specialistii din industrie. In prezent, comerciantii au dictat preturile din piata - circa sase lei pentru un espresso, opt lei pentru un cappuccino si zece pentru un frappe - chiar de zece ori mai scumpe decat costul efectiv.
"Preturile in cafenele sunt mari, chiar peste nivelul din Italia, Spania si Austria", spune specialistul in cafea Cristian Macedonski. Explicatia e aceea ca investitiile si chiriile au valori insemnate, iar proprietarii isi doresc amortizarea cat mai rapid. "E usor sa scazi pretul chiar cu 20-30%. In contextul pietei din Romania, un pret mai corect pentru o cafea este patru lei, intrucat te costa cel mult un leu sa o prepari", spune Mihai Panfil, manager al Barmania, un suport pentru specializarea barmanilor.
Citeste si
sursa foto: www.newworldwinemakerblog.com