Borisov, al carui cabinet a preluat puterea in iulie 2009, a aratat ca fostul guvern, condus de socialisti, a incheiat zeci de contracte de achizitii nebugetate pana acum si care umfla deficitul bugetar pentru anul trecut la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de la nivelul raportat anterior de 1,9% din PIB.

"Renuntam oficial la planurile de solicitare a intrarii in ERM-2 deoarece ar fi insultatoare, tinand cont de acest deficit. Practic, am minţit colegii din UE privind stadiul de pregatire in care ne regasim pentru zona euro, fara a avea cunostinta despre aceasta capcana", a declarat Borisov.

Procurorii bulgari au demarat saptamana trecuta mai multe investigatii in cazul unor fosti ministri si alti oficiali de rang inalt pentru suspiciuni de abuz de putere privind circa 150 de achiziţii publice, de la lucrari de constructie la aprovizionarea cu arme, in valoare totala de aproape 1,5 miliarde de dolari.

Autoritatile din Bulgaria doreau sa aplice pentru intrarea in mecanismul de preaderare inca din acest an, pentru a adopta euro pana in 2012-2013.