Acestea au fost propuse de Guvernul Ponta si aprobate de Parlament. Premierul desemnat incearca in aceste zile
sa-si faca o idee despre cum poate sa imparta banii anul viitor. Vineri, s-a intalnit cu Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Salariile medicilor cresc cu 25%, ale profesorilor cu 15%, iar restul bugetarilor primesc si ei un plus de 10%. Nimeni nu pune la indoiala nevoia unor lefuri mai mari. Intrebarea este daca sunt sau nu bani in buget. Mai exact, 5,3 miliarde de lei in plus numai pentru salarii.

Rovana Plumb, deputat PSD, ministru interimar al Muncii: "Toate aceste majorari se regasesc in bugetul pentru 2016. Inseamna o crestere a puterii de cumparare, ceea ce inseamna o crestere a consumului, adica o crestere economica."

Tot de anul viitor, TVA scade la 20%, iar pentru alimente ramane la 9%. Se reduce si TVA la apa, la fel si impozitul pe dividende. Alte 9 miliarde de lei.

In total, peste 14 miliarde de lei. La atat ajunge sa se ridice costul tuturor aceste masuri. In plus, ministrul Muncii a apucat sa promita public si o majorare a tuturor pensiilor cu 5% de anul viitor. Aceasta nu este insa cuprinsa in vreo lege adoptata de Guvern sau de Parlament.

Romania are in acest an o crestere economica record, a doua dupa Cehia, in Uniunea Europeana. Presedintele Consiliului Fiscal spune ca nici macar aceasta nu este suficienta pentru a acoperi toate promisiunile.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "E clar ca nici 4% crestere economica nu e suficienta pentru a tine deficitul sub 3% din PIB. Ma astept sa vad de la guverul tehnocrat care se presupune a fi un guvern profesionist sa vina sa spuna raspicat si direct ca anumite masuri probabil nu pot fi aplicate. Nu exista resursele necesare."

Daca estimarile presedintelui Consililui Fiscal sunt corecte, atunci viitorul ministru de Finante are de ales: se imprumuta si indeplineste promisiunile mostenite, dar incalca regulile europene si tratatele semnate de Romania cu FMI sau Comisia Europeana, renunta sau amana o parte din masuri sau taie bani din alte parti, cum ar fi investitiile.

Anca Paliu Dragu, romanca economist la Comisia Europena, este cea care va trebui sa ia decizii, daca va fi investita ca ministru al Finantelor. Cea mai mare parte a carierei, aproape 12 ani, si-a petrecut-o insa tot ca economist, dar la biroul local al Fondului Monetar International. Este, asadar, o buna conoscatoare atat a Ministerului Finantelor, cat si a rigorilor impuse de Fondul Monetar.