Bugetul Bucurestiului pe 2014, contestat de consilieri si ONG-uri: "Banii, insuficienti pentru proiectele propuse de Primarie"
Zi tensionata la Primaria Capitalei. Marul discordiei a fost bugetul pe 2014 supus votului consilierilor generali. Este un fals si se bazeaza pe venituri ireale, spun o parte dintre acestia, care cred ca edilii nu au impartit asa cum ar fi trebuit banii. De contestat o fac si alti membri ai societatii civile. Mai multe ONG-uri spun ca, anul acesta, Bucurestiul se va transforma intr-un mare santier, avand in vedere ca banii destinat investitiilor sunt insuficienti pentru numarul mare de proiecte propus de Primarie.
Inca de dimineata, consilierii PDL au boicotat bugetul Primariei Generale pe anul 2014. In viziunea lor, sumele nu sunt transparente. In principiu, vorbim despre un buget general de peste 5 miliarde de lei, din care 200 de milioane vor merge catre investitii noi. Edilii si-au propus sa reabiliteze noi bulevarde si sa construiasca pasaje subterane si supraterane.
Contestate sunt si cheltuielile cu exproprieri. Pentru ca soseaua Fabrica de Glucoza, care leaga Petricani de Calea Floreasca sa fie largita de la doua la patru venzi pe sens, e nevoie ca 42 de proprietari sa fie expropriati. Consilierii PDL acuza Primaria de castiguri imobiliare si spun ca cele mai mari despagubiri merg catre trei proprietari care detin terenuri uriasa in zona.
Pe de alta parte, edlii insista cu privire la importanta largirii soselei de la doua la patru benzi, pentru ca asta ar fluidiza traficul in zona de nord. Mai ales ca pe aici vor intra in Bucuresti o mare parte din masinile de pe autostrada A3.
Si celebrul tunel de sub Palatul Parlamentului starneste controverse. Vorbim despte al doilea tronson al diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, care ar face ca 5.000 de metri patrati din Parcul Izvor sa dispara.
Chiar daca nu depind de banii Primariei, nici proiectele cu finantare privata nu sunt vazute cu ochi buni. De pilda, in zona Dorobanti urmeza sa se ridice un turn de 43 metri si alte cladiri moderne. Interesant este ca insasi arhitecta Zaha Hadid s-a aratat interesata sa contribuie la acest proiect. Autoritatile au considerat insa, ca propunerea renumitei arhitecte este mult prea extravaganta.
Un alt proiect discutat este un bloc ce ar putea fi ridicat vis-a-vis de Ateneul Roman, in locul fostului restaurant cina, monument istoric. Blocul ar urma sa aiba 22 metri inaltime, iar membrii Societatii Civile se tem ca ar putea umbri frumusetea Ateneului.