Bucurestenii cu salariu de peste 3.000 de lei ar putea plati integral pretul apei calde si caldurii
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca potrivit unui prim scenariu privind plata gigacaloriei, bucurestenii care au un salariu de peste 3.000 de lei vor plati integral pretul apei calde si caldurii, iar cei cu salariu si pensie minime vor primi ajutoare de la municipalitate de 100%.
Edilul sef al Capitalei a spus ca a fost creionat un prim scenariu privind plata gigacaloriei de catre populatie, in care cei cu salariu si pensie minime vor primi ajutor integral, iar cei cu salariu peste 3.000 lei vor plati integral.
"Avem un scenariu privind gigacaloria, astfel ca cei cu salariu peste 3.000 de lei vor plati integral pretul apei calde si caldurii, iar cei cu salariu si pensie minime vor primi ajutoare de la municipalitate de 100% pentru pretul gigacaloriei. Urmeaza ca intre aceste valori sa stabilim care sunt procentele pe care le va suporta municipalitatea, in functie de veniturile cetatenilor", a explicat Sorin Oprescu.
Primarul general a precizat ca acesta este doar un prim scenariu si ca vor fi continuate analizele si rapoartele.
Potrivit primarului general, dupa ce bucurestenii vor fi informati, masurile vor fi supuse aprobarii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Edilul Capitalei declara, in 7 mai, ca municipalitatea analizeaza inca de acum doua luni plata diferentiata, in functie de venituri, a apei calde si caldurii, precizand ca, in opinia sa, 46-48% din bucuresteni vor avea nevoie in continuare de sprijin la plata facturilor.
"Obiectivul principal este ca cei care au nevoie de subventie sa o primeasca, iar plata se va face diferentiat, avand grija de copii si batrani", spunea atunci Oprescu.
Ce se intampla la Timisoara?
La Timisoara, familiile cu venituri mari ar putea plati integral pretul energiei termice!
Unul dintre viceprimarii Timisoarei, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, citat de mediafax, ca, in cazul in care Guvernul va decide sa nu mai subventioneze compania locala de termoficare, va propune un proiect de HCL prin care familiile cu venituri "bune" sa plateasca costul integral de productie al energiei termice.
Sorin Grindeanu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul intentioneaza sa nu mai subventioneze cu 45 de procente costul combustibilului utilizat de compania locala de termoficare Colterm pentru producerea energiei termice, ceea ce ar insemna o crestere a pretului la energia termica.
El a afirmat ca, in acest moment, costul de productie al unei gigacalorii, la Colterm, este de 312 lei, insa pretul de facturare catre populatie este de 162 de lei.
In opinia sa, daca Guvernul va retrage subventiile, pretul de facturare al unei gigacalorii ar ajunge la 280 de lei, in Timisoara, iar familiile cu venituri mici nu vor mai putea plati factura la incalzire si apa calda.
Grindeanu a afirmat ca, din aceasta cauza, va propune un proiect de hotarare de Consiliu Local prin care factura la energia termica pentru cei aproape 90.000 de abonati la sistemul centralizat sa fie calculata diferentiat, in functie de venituri, cei cu venituri "bune" urmand sa suporte costul integral de productie, in timp ce municipalitatea va continua subventionarea energiei termice pentru familiile cu venituri mici.
"Voi initia un proiect de HCL prin care pretul la gigacalorie pentru cei aproape 90.000 de abonati sa fie diferentiat. Cei care au un salariu bun vor plati costul integral de productie, de 312 lei, iar cei cu venituri mici vor primi in continuare subventii de la Primarie. Daca Guvernul retrage subventiile, municipalitatea nu poate acoperi diferenta, este singura solutie", a afirmat Grindeanu.
El a afirmat ca inca nu s-au facut "simulari" pentru a putea spune ce venituri trebuie sa aiba o familie pentru a plati pretul integral al energiei termice, dar a precizat ca punerea in practica a acestui proiect va insemna dublarea facturilor la incalzire si apa calda pentru aceasta categorie.
Pe acelasi subiect: