Un proiect discutat de bancheri zilele acestea prevede ca cei care vor lua împrumuturi ipotecare să se îndatoreze cu cel mult 40% din venit. Pentru împrumuturile de consum, limita scade la 25 de procente.

Specialiştii spun că aceste măsuri, care sunt încă în analiza, ar micşora simţitor numărul celor care se vor mai putea califica pentru un a lua un credit.

Banca Naţională vrea să impună, din nou, după un deceniu, o limită generală pentru cât de mult se pot împrumuta românii.

Andreea Pietroşanu, specialist financiar: “Impactul va fi asupra românilor cu venituri mai mici, nu se vor mai putea încadra la un credit sau valoarea creditului va fi mai mică.″

Potrivit unui proiect aflat în lucru la BNR, în cazul creditelor ipotecare, gradul de îndatorare va fi de cel mult 40% din venitul disponibil, dacă dobânda e variabilă, iar la dobânda fixă - ajunge la 50%. (La creditele de consum, limita scade până la 25% din venitul disponibil.

Acum, băncile îşi stabilesc propriile limite în privinţa gradului de îndatorare. Un grad de îndatorare de 50% înseamnă, pentru un datornic, rate mai mici de jumătate din ce câştigă. Asta pentru că din venit sunt scăzute şi cheltuielile de subzistenţă înainte să fie calculată rata maximă.

Andreea Pietroşanu, specialist financiar: ″În momentul acesta, în piaţă, gradul mediu de îndatorare pentru creditul de consum ajunge 50%, în ce priveşte creditul ipotecar, este de 60%."

Aşadar, astăzi, cineva poate să ia un credit ipotecar de cel mult 250 de mii de lei, pentru că banca îi acceptă un grad de îndatorare chiar de peste 60%. Cu un grad de îndatorare de 40%, aceeaşi persoană va putea să ia de la banca doar cu 36% mai puţini bani.

Specialiştii spun că măsură e şi de prevenţie, pentru că dobânzile sunt în creştere.

Liviu Andrei, broker de credite: „Ideea nu este rea, îi poate ajuta chiar pe unii cu venituri mici şi nu au o cultură economică necesară pentru a şti când să spună stop şi cât de mult să se împrumute. Aveam acum câteva luni un Robor de 0,7%, acum e de aproape 3%."

Proiectul Băncii Naţionale este încă în lucru şi, dacă se ajunge la o înţelegere cu bancherii, aceştia vor avea la dispoziţie o lună să aplice noile reguli. Între timp, Banca Naţională recomanda celor care vor să se împrumute creditele cu dobândă fixă.

Acum, însă, doar o bancă oferă credite ipotecare cu dobândă fixă pe 30 de ani, restul pe perioade mult mai scurte. Discuţiile despre limitarea gradului de îndatorare s-au intensificat după ce şi Fondul Monetar Internaţional a recomandat o astfel de măsură.