BNR va reduce pe 1 iulie rezervele minime obligatorii la valuta si va taia dobanda, in toamna, daca inflatia scade sub 3% - surse
BNR va reduce la inceputul saptamanii viitoare ratele aplicate la rezervele minime obligatorii in valuta, in prezent la 18% din pasivele bancilor, ca raspuns la masurile BCE de relaxare monetara. Din toamna ar putea sa reinceapa scaderea dobanzilor daca prognoza de inflatie va cobori sub 3%.
"A devenit si costisitoare aceasta rezerva pentru BNR (in conditiile randamentelor scazute si a politicii BCE). Saptamana viitoare va fi redusa rata la rezervele minime obligatorii in valuta. Sunt acolo circa 3 miliarde de euro", au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
BCE a redus, la inceputul lunii iunie, dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi BCE.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca institutia va mentine dobanzile la un nivel scazut cel putin pana la sfarsitul anului 2016.
In aceste conditii, BNR se asteapta la o crestere semnificativa a fluxurilor de capital catre Romania, care s-au resimtit deja in ultima perioada pe piata valutara, unde dealerii sustin ca banca centrala intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului.
"Daca inflatia isi mentine trendul in urmatoarele luni, in toamna va fi reluata taierea dobanzii de politica monetara. Nu sunt ratiuni pentru o dobanda de 3,5%, daca inflatia la final de an se duce sub 3%, poate chiar 2,5%. Cu datele din prezent, prognoza de 3,3% pentru finalul anului deja nu mai este valabila", au precizat sursele citate.
La inceputul acestui an, BNR a redus ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.
In decembrie 2013, Isarescu a declarat ca, pentru sustinerea creditarii, banca centrala este pregatita sa reduca rezervele minime obligatorii in 2014, care insumeaza circa 6 miliarde de euro la valuta si 3-4 miliarde de euro la lei, chiar daca in piata monetara se inregistreaza un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.
BNR are o tinta stabila pentru infatia anuala de 2,5% plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta prognoza a bancii centrale indica un nivel de 3,3%. Rata anuala a inflatiei s-a situaut in luna mai la minimul istoric de 0,94% (mai 2014/mai 2013).