Vestea rea: Romanii nu vor putea lua credite mai ieftine nici anul viitor!
Romanii se vor putea imprumuta anul viitor doar putin mai ieftin decat in prezent deoarece bancile nu vor fi dispuse sa taie prea mult din marjele de castig in conditiile in care incertitudinile din economie persista si riscul de credit ramane la un nivel ridicat, spun analistii, citati de Ziarul Financiar.
"Dobanzile la credite, atat in lei cat si in valuta, ar putea sa mai scada usor anul viitor, insa diminuarea ratelor de dobanda va fi treptata, deoarece riscurile si incertitudinea raman ridicate in Romania si acestea trebuie compensate prin marje mai mari comparativ cu economiile mature", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Valoarea creditelor cu restante de cel putin o zi a crescut in noiembrie cu 2,8% fata de octombrie si s-a dublat comparativ cu finele anului trecut, la 16,35 miliarde de lei, potrivit datelor publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Ritmul lunar de crestere a valorii restantelor s-a accelerat usor fata de octombrie, de la 1,5%, dar se mentine cu mult sub nivelurile inregistrate in majoritatea lunilor din 2010.
Potrivit datelor BNR, creditele restante au inregistrat, in primul semestru, avansuri lunare cuprinse intre 5% si 13,9%, pentru ca in iulie sa creasca doar cu 1,15%. Ulterior, in august si septembrie, valoarea imprumuturilor cu restante de minim o zi a urcat cu 6,9% si, respectiv, 9,05%.
Soldul creditelor acordate a fost in noiembrie de 209,4 miliarde de lei, cu 4% peste nivelul din decembrie 2009.
Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a urcat in noiembrie la 7,81%, comparativ cu 7,64% in septembrie si cu 4,05% la finele anului trecut.
In luna noiembrie 2009, valoarea creditelor restante de cel putin o zi se ridica la 8,3 miliarde de lei, reprezentand 4,1% din totalul imprumuturilor.
Creditele restante in valuta, exprimate in lei, reprezentau in noiembrie 6,55% din totalul imprumuturilor acordate in moneda straina, usor peste nivelul de la finele lunii precedente, de 6,48%. Ponderea creditelor restante in total credite in valuta a fost de 3,04% la sfarsitul anului trecut.
Totodata, ponderea imprumuturilor in lei cu restante in total credite in moneda nationala a avansat de la 5,6% la finele anului trecut la 9,57% dupa primele zece luni si 9,97% in noiembrie.
Pe judete, numai in Bucuresti restantele totale depaseau in noiembrie pragul de un miliard de lei, plasandu-se la 5,88 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 7,22% din total credite acordate.
Ponderi ridicate ale restantelor in total credite, de peste 10%, au fost inregistrate la finele lunii noiembrie in Galati (13,41%), Ialomita (13,38%), Alba (12,25%), Arad (10,2%), Bistrita-Nasaud (12,71%), Suceava (11,46%), Neamt (11%), Hunedoara (10,54%) si Botosani (10,3%).
Pe acelasi subiect: