Situatia este din ce in ce mai grava in privinta restantelor la imprumuturile bancare, arata ultimele date BNR.
 
Numarul persoanelor fizice care nu platesc la timp ratele a depasit anul acesta 700.000. In primavara anului 2008 nu erau nici 400.000 de romani restantieri.

Cauzele au fost rata somajului in continua crestere si deprecierea monedei nationale.
 
Cei mai multi dintre ei au credite de consum de valoare mica, in lei, pentru care nu au garantat cu nimic. Chiar daca au fost feriti de cresterea cursului de schimb, romanii cu credite de consum au venituri mai reduse.

Valoarea totala a restantelor a urcat la 3,2 miliarde de euro anul acesta, in crestere de 2,5 ori fata de anul trecut. Analistii spun ca situatia nu se va imbunatati inainte ca Romania sa-si reia cresterea economica.

Familia Manaila din Galati, de pilda, spune ca de luni bune nu mai are somn. Sta cu frica in san, sa nu-si piarda locuinta. Din bruma de bani pe care o castiga, oamenii abia daca reusesc sa traiasca de pe azi pe maine, nici vorba sa poata duce si ratele.
 
"De casa ne temem, va dati seama. Nu dai o luna, doua la banca, vine in executare silita si ne ia apartamentul. Ce facem? Am muncit o viata intreaga in combinat, ca sa ramanem pe strazi", se plang cei doi soti.  Daca ar putea da timpul inapoi, cei doi spun ca ar fi mai intelepti si nu le-ar mai trebui credit.
 
Bancile sustin, insa, ca nu sunt dusmanii romanilor si ca, acolo unde este posibil, vor lasa de la ele, reesalonand creditul pe o perioada mai indelungata, astfel incat rata lunara sa fie mai mica.

"Bancile vor fi atente in incercarea de a-si sustine propriii clienti, ca sa poata trece aceasta perioada dificila", spune Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Statisticile oficiale arata ca in Galati, Bistrita-Nasaud si Suceava sunt cele mai mari restante: unul din zece clienti ai bancilor platesc cu intarziere. Si tot in Galati, in ultimii doi ani ponderea restantierilor a crescut de 20 de ori.