Analisti: BNR ar putea mentine anul asta dobanda de politica monetara la 5,25%
Banca Nationala a Romaniei
Analistii economici apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pe tot parcursul acestui an, anticipand ca la finalul anului 2014 banca centrala ar putea relaxa politica monetara, prin reducerea dobanzii la 4,75% in luna decembrie.
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) considera ca BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 5 februarie 2013, se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Totodata, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea ramane nemodificate pentru pasivele in lei si pentru cele in valuta ale institutiilor de credit, care in prezent se ridica la 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.
Mai mult, analistii economici anticipeaza ca aceste cote vor fi pastrate pe tot parcursul acestui an, atat pentru dobanda de politica monetara, cat si pentru RMO.
"Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii de politica monetara la 4,75% in decembrie 2014. Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 12% si pe cele in valuta pana la 18,5% in decembrie 2014", se spune in comunicat.
Consiliul de Administratie al BNR a mentinut in sedinta din 7 ianuarie rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta.
Anul trecut, banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai 2012, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
AAFBR este o asociatie profesionala infiintata in ianuarie 2008, reunind peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.
Pe acelasi subiect: