Rata inflatiei va ajunge, probabil, sub nivelul de 2% la finalul acestui an, pe fondul scaderii presiunii pe preturile alimentelor, a declarat Olteanu intr-un interviu pentru Bloomberg. 

"Ne confruntam cu cea mai scazuta rata a inflatiei din ultimii 25 de ani, aflata insa peste nivelul din alte tari" a aratat oficialul BNR. 

BNR are o tinta pentru inflatia anuala de 2,5% plus/minus un punct procentual. In august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor. 

Olteanu a explicat ca decizia BNR de luna viitoare privind dobanda cheie ar putea fi influentata de masurile de relaxare monetara adoptate de BCE si de reducerea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la minimul record de 2%, la inceputul lunii octombrie de catre banca centrala a Poloniei. 

Totodata, Olteanu a aratat ca Banca Nationala va tine cont de noile conditii, care presupun rate foarte-foarte mici ale dobanzilor, nu doar in Frankfurt, ci si in tarile vecine". 

Banca Centrala Europeana a mentinut, la inceputul lunii octombrie, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, dupa ce in septembrie a redus-o de la nivelul de 0,15%. 

La sfarsitul lunii septembrie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, pentru a stimula cresterea economica nationala si pentru a sustine acordarea de credite. Pana in septembrie, Romania avea cea mai mare dobanda cheie dintre statele UE din estul Europei. 

Analistii se asteapta la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare si in noiembrie, cu taierea a inca 0,25 puncte procentuale, astfel incat dobanda cheie va ajunge la 2,75%. 

In ceea ce priveste inflatia im Romania, aceasta a ajuns la 1,5% in septembrie, fata de 0,8% in august.  Olteanu estimeaza ca ritmul de crestere a preturilor va depasi pragul de 1,5% in decembrie, dar ca se va situa sub 2,2%, cat a prognozat BNR in iulie. 

Inflatia in zona euro se situeaza la nivelul de 0,3%, mult sub tinta BCE, de putin sub 2%. 

Viceguvernatorul BNR s-a referit si la sanctiunile impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana, acesta afirmand ca masurile "sunt resimtite foarte direct in Romania".

Olteanu a explicat ca exporturile care erau destinate Rusiei sunt redirectionate catre pietele europene, punand presiune asupra preturilor.  Romania va evita deflatia anul viitor, intrucat se intampla rar ca recolta agricola sa fie foarte buna doi ani la rand, iar unele preturi administrate trebuie sa creasca in urmatorii doi ani, a adaugat oficialul BNR. 

De asemenea, viceguvernatorul BNR a reiterat prognoza de crestere a PIB cu 2% pentru acest an, datorita rezultatelor productiei industriale, care sunt un motiv "de optimism". Anul viitor, economia Romania ar putea inregistra o crestere cuprinsa intre 2 si 3%, potrivit lui Olteanu. 

La inceputul lunii octombrie, Fondul Monetar International a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei la 2,4% anul acesta, fata de un avans de 2,8% anticipat in iunie. Banca Mondiala estimeaza o crestere economica in Romania de 2,7% in acest an, si de 2,5% anul viitor.