“In trimestrul I din 2016, standardele de creditare pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri s-au inasprit semnificativ, in timp ce in cazul creditelor de consum, dar si al imprumuturilor aferente companiilor nefinanciare, acestea au fost pastrate constant”, se mentioneaza in sondajul BNR, citat de Agerpres.

Pentru trimestrul doi din acest an, bancile estimeaza o accentuare a inaspririi conditiilor de creditare pentru creditele ipotecare si, intr-o masura mai mica, a creditelor de consum acordate populatiei.

In acelasi timp, la nivelul companiilor nefinanciare, bancile autohtone prognozeaza o mentinere constanta a standardelor de creditare in urmatoarele trei luni.

In schimb, cererea de credite s-a majorat, in T1/2016, atat in cazul companiilor nefinanciare, cat si al creditelor ipotecare acordate populatiei, in timp ce pentru imprumuturile de consum cererea a ramas relativ constanta.

“In perioada urmatoare (T2/2016), bancile anticipeaza cresteri ale cererii de credite pe segmentele companiilor, precum si ale creditelor de consum destinate populatiei, insa in cazul creditelor ipotecare este preconizata o reducere a acesteia. Aceasta dinamica, coroborata cu faptul ca analizele privind performanta economica, financiara si manageriala a firmelor indica un potential de creditare sustenabil semnificativ la nivelul companiilor nefinanciare, sunt argumente in favoarea unei cresteri a activitatii de creditare catre acest sector”, mai reiese din documentul citat.

Totodata, din datele BNR mai reiese faptul ca ponderea creditelor solicitate de catre populatie si respinse de catre institutiile de credit a fost moderat mai scazuta in cazul creditului de consum si moderat mai mare in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte si terenuri comparativ cu trimestrul anterior.