Obtinerea unui credit, tot mai dificila. BNR pregateste un nou regulament de creditare, care prevede verificarea clientilor inclusiv pe Facebook si Google
Cine crede ca acum este greu de obtinut un imprumut de la banca nu stie ce va urma. Proiectul unui nou regulament de creditare, pregatit de BNR, impune noi conditii ce vor duce la miscorarea sumelor care pot fi obtinute.
Din venitul celor care vor sa se indatoreze vor fi scazute noi cheltuieli, iar bancherii trebuie sa afle totul despre client, inclusiv de pe Facebook sau din Google.
Noul regulament de creditare pregatit de BNR modifica metoda prin care bancile determina capacitatea de plata a clientilor.
Daca pana acum din venituri se scadeau doar cheltuielile zilnice de trai, noul proiect cere ca inclusiv taxele, impozitele si asigurarile sa fie scazute din venitul disponibil al clientului.
Anca Bidian, manager broker de credite: "Acest lucru va duce la diminuarea sumelor pe care clientii le pot accesa. Impozitul pe proprietate... Pai, daca avem o proprietate, platim utilitati, intretinere... hai sa la scadem si pe alea. Adica pana unde mergem cu calculul venitului eligibil?"
Gabriel Cretu, consultant financiar: "Nu stiu insa cum se vor lua in considerare aceste cheltuieli, pentru ca nu exista o procedura unitara, nu exista o baza de date cu aceste cheltuieli, asa cum exista in alte state."
In cazul creditelor cu garantie ipotecara, proiectul spune clar ca bancile trebuie sa tina seama, in primul rand, de capacitatea clientului de a genera venituri necesare rambursarii creditului si, doar ca element secundar, de faptul ca valoarea bunului imobil rezidential depaseste valoarea creditului. Regula aplicata deja, spun brokerii de credite.
Anca Bidian: "Chiar daca garantia pe care o aduc clienti este de doua ori, de trei ori peste valoarea creditului solicitat, daca veniturile nu ‘duc’ creditul respectiv, imprumutul este refuzat."
In fine, bancile sunt datoare sa afle cam totul despre client, atat de la acesta cat si din alte "surse interne sau externe relevante", iar verificarea informatiilor se face inclusiv prin consultarea unor surse independente.
Anca Bidian: "Alte surse de informatii pot sa fie orice sursa publica: Google, Facebook, portalurile instantelor."
Gabriel Cretu: "Celelalte informatii, gen Google search, nimeni nu poate opri o banca sa faca o verificare asupa onorabilitatii si asupra trecutului unui client."
BNR primeste obervatii pentru acest proiect pana miercuri.
Pe acelasi subiect: