BNR: Aproape toate dosarele penale privind infractiuni cu cecuri se solutioneaza cu NUP
Dosarele penale care urmaresc infractiuni cu cecuri se soldeaza in proportie de 99% cu neinceperea urmaririi penale (NUP), ceea ce alimenteaza lipsa de incredere atat in randul bancilor, cat si al comerciantilor, a declarat miercuri viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"99% din dosarele penale care urmaresc infractiuni cu cecuri se soldeaza cu neinceperea urmarii penale, pe motiv de lipsa a pericolului social (...) Daca nu este pericol social atunci sa se modifice Codul Penal", a spus Olteanu in cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plata", organizat de BNR.
Potrivit viceguvernatorului bancii centrale, instrumentele alternative de plata au o utilizare extrem de redusa din cauza lipsei de incredere atat intre comercianti, si intre comerciati si banci, cat si in sistemul judiciar, care nu pedepseste fraudele cu astfel de instrumente.
"In conditiile unui asemenea deficit de lichiditate, m-as fi asteptat sa vad o extindere a platilor prin instrumente alternative cum sunt cecurile, cambiile si biletele la ordin, dar nu s-a intamplat asa ceva", a adaugat oficialul BNR.
Pe de alta parte, Olteanu recunoaste ca o parte din aceste instrumente sunt cu desuete si neadecvate tehnic.
"Azi, instrumentele de plata trebuie sa treaca in lumea virtuala pentru a supravietui (...) ele, pana la urma, sunt bani, sub anumite conditii", a adaugat Olteanu.
Viceguvernatorul BNR a anuntat ca va constitui un grup de lucru care sa faca propuneri pentru modificarea legislatiei, astfel incat sa se refaca increderea in aceste instrumente alternative de plata.
Olteanu a explicat ca, prin abrogarea Codului Comercial, legile specifice cecului si cambiei au ramas "orfane" si nu se stie exact care este autoritatea de reglementare, astfel ca BNR isi va asuma un rol de initiator al discutiilor.
Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat importanta instrumentelor de plata si a explicat preocuparea bancii centrale pentru supravegherea si reglementarea domeniului.
"Poate o banca centrala sa spuna: «Stiti, sunt 15.000 de cazuri de bilete la ordin fraudate, dar nu ne intereseaza»? Nu poate, pentru ca are impact. Acolo s-a creat masa monetara, si daca cineva intra intr-un restaurant si mananca, si plateste cu un cec fals, atunci a facut consum. Mai poti sa il intorci cu capul in jos si sa neutralizezi? Catuși de puțin. Știm cat dureaza procesele in Romania", a spus Isarescu.
Platile prin bilete la ordin, cecuri si cambii refuzate de banci au crescut in primul semestru cu peste 20% fata de perioada similara a anului trecut, la 4,85 miliarde de lei, iar valoarea medie a unei solicitari respinse a urcat cu 57,5%, la 25.861 lei.
Valoarea medie a unui refuz la plata a atins un nivel maxim, de 31.856 lei, in luna mai.
Centrala incidentelor de plati (CIP) este o baza de date care gestioneaza informatiile specifice incidentelor de plati aferente cambiilor, cecurilor si biletelor la ordin, raportate de banci si de sucursalele din Romania ale bancilor.
Pe acelasi subiect: