Analistii se asteptau la aceasta decizie pentru ca majorarea TVA nu-i mai permite Bancii Nationale sa reduca dobanda, asa cum ar fi dorit si cum a si facut-o de altfel in ultimul an si jumatate.

Insa crestera TVA cu 5% va duce la o crestere a preturilor pe care BNR nu o poate tempera decat printr-o politica monetara prudenta. Mentinerea dobanzii-cheie va tine pe loc dobanzile la creditele si la depozitele in lei.

Tinand cont de accelerarea temporara a inflatiei, dar si de persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala, BNR spune ca va avea o politica monetara prudenta.

BNR a decis si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

Totodata, banca centrala a precizat ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.