Bloomberg: Scaderea preturilor, provocarea principala pentru guvernatorul cu cel mai indelungat mandat din Europa, Mugur Isarescu
Un sfert de secol la conducerea Bancii Nationale a Romaniei l-a pregatit pe guvernatorul Mugur Isarescu pentru semnificative provocari politice, insa actualul test cu care se confrunta l-ar putea pune cel mai mult in dificultate, potrivit unei analize Bloomberg.
Dupa 25 de ani de lupta cu inflatia, Mugur Isarescu se confrunta acum cu prima scadere a preturilor de la caderea comunismului, intr-o perioada in care se inregistreaza cel mai important avans al creditarii in moneda locala - doua evolutii care necesita raspunsuri politice diferite.
Cum va reusi guvernatorul care detine recordul de longevitate in Europa la carma unei banci centrale sa faca fata acestei enigme va influenta directia pe care o va urma una din economiile europene cu cel mai rapid ritm de crestere, care vrea sa adere la zona euro.
Scaderea preturilor simultan cu accelerarea ritmului de creditare in domeniul ipotecar nu este specifica doar Romaniei. Suedia si Elvetia se confrunta cu aceeasi situatie.
Spre deosebire de aceste state, Isarescu inca are spatiu sa scada costurile de imprumut, chiar daca rata dobanzii este la un nivel record scazut, de 1,75%. Astfel el poate face o alegere: sa reduca dobanda cheie si sa riste o bula a creditarii similara celei din 2008 care a fortat Romania sa solicite asistenta financiara internationala sau sa majoreze dobanda si sa riste scaderea cererii si a ritmului de crestere a economiei.
"Isarescu are o problema deoarece vrea sa evite dezechilibrele, in conditiile in care Romania tinde spre aderarea la zona euro. Majorarea salariilor pentru bugetari si masurile de relaxare cantitativa ale BCE au complicat si mai mult situatia", a apreciat Roxana Hulea, economist al Societe Generale la Londra.
El trebuie sa tina cont de efectele politicilor volatile din Romania. De la caderea Guvernului Ponta, in noiembrie a acestui an, care a fost inlocuit cu un cabinet format din tehnocrati, leul s-a depreciat cu 1,6% fata de euro, indicele BET al Bursei de la Bucuresti a scazut cu 6,4%, iar randamentele obligatiunilor in lei cu scadenta in 2025 au crescut la 3,889%.
Declinul preturilor de consum, care a inceput in iunie, a fost determinat de reducerea TVA la alimente. Cum anul viitor sunt prevazute noi reduceri de taxe si efectul asupra inflatiei, amplificat si de scaderea semnificativa a pretului titeiului, s-ar putea tempera, iar influenta acestor fenomene ar trebui sa se diminueze la mijlocul anului viitor, revenindu-se la o crestere a preturilor, estimeaza BNR.
Goana dupa imprumuturi in lei a sprijinit expansiunea economiei, care a accelerat la 3,6% in T3 din 2015 deoarece vanzarile de retail au urcat cu peste 11%.
Isarescu a remarcat in special sectorul imobiliar, unde, desi preturile nu au revenit la nivelul de dinaintea crizei din 2008, cetatenii prefera intr-o masura mai mare decat in restul Europei sa detina locuinte, ceea ce stimuleaza accesarea creditelor ipotecare ieftine.
Leonidas Anastasopoulos, care construieste resedinte de lux in Bucuresti, a declarat ca firma sa nu reuseste sa faca fata cererii.
"Vanzarile au depasit capacitatea noastra de a construi", a explicat el.
Ce ar putea face Isarescu? se intreaba analistii Bloomberg.
Ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii percepute bancilor, in conditiile in care se asteapta la o revenire a cresterii preturilor. Mai degraba decat sa incetineasca majorarea creditarii prin cresterea dobanzii, Isarescu ia in considerare instrumente macroprudentiale de restrictionare a creditelor ipotecare, similare cu cele impuse de alte banci centrale, pentru a tine sub control preturile proprietatilor imobiliare.
Cu toti acesti factori contradictorii cu care se confrunta guvernatorul, cea mai buna abordare ar fi sa nu faca nicio concesie, sustine economistul Nicolae Covrig, de la Raiffeisen Bank Romania SA.
"Acesti factori ar trebui sa determine BNR sa mentina rata dobanzii neschimbata pana la inceputul lui 2017", sustine acesta.
In varsta de 66 de ani, Mugur Isarescu a fost numit pentru prima data guvernator al Bancii Nationale a Romaniei in 1991 si a ramas in aceasta functie pana in prezent, cu exceptia perioadei 1999-2000.