Biblioteca lui Celsus sau Turnul lui Hercule. 7 destinatii mai putin cunoscute, dar care merita vizitate GALERIE FOTO
Cine nu a auzit sau a si vizitat centrul antic al Romei, cu ramasitele Imperiului Roman, Partenonul de pe acropola Atenei sau pietrele bizare de la Stonehenge? Cine nu a citit macar despre Colosseum, despre catredala Notre-Dame din inima Parisului sau despre celebrele bazilici ale Italiei? Lumea este, insa plina de ramasitele unora dintre cele mai impunatoare constructii ale celor mai puternice civilizatii care au stapanit pamantul de-a lungul miilor de ani. Iata mai jos sapte astfel de monumente care, desi nu sunt la fel de cunoscute ca cele enumerate mai sus, sunt la fel de pretioase si merita vizitate.
1. Biblioteca lui Celsus - Turcia
Biblioteca lui Celsus a fost construita pentru a adaposti 12.000 de papirusuri si a fost transformata in monument funerar pentru Celsus, care a fost consul in anul 92 dupa Hristos, guvernator al Asiei, in 115 dupa Hristos si un important membru al societatii.
Constructia este importanta pentru a evidentia influentele arhitecturii romane. Pe de alta parte, este o dovada ca bibliotecile nu se construiau doar la Roma, ci in intreg Imperiul Roman.
Ramasitele care se pot vedea in zilele noastre au fost restaurate, dar sunt reproducerea fidela a vechii cladiri, fatada fiind reconstruita pentru a exemplifica arhitectura de pe vremea romanilor.
2. Leptis Magna - Libia
Leptis Magna a fost un oras important al Imperiului Roman, ale carui ruine se gasesc in Libia, la 130 de kilometri de Tripoli. Situl arheologic este unul dintre cele mai spectaculoase ruine romane de pe coasta mediteaneana, care au fost foarte bine conservate.
Prima data, orasul a fost construit de fenicieni, in jurul anului 1100, inainte de Hristos, a devenit o asezare importanta sub cartaginezi si a devenit parte a Imperiului Roman in 146, dupa Hristos.
3. Orasul Bagan - Birmania (denumita oficial Uniunea Myanmar)
Bagan, oras antic din Birmania, cunoscut si sub numele de Arimaddanapura, a fost capitala mai multor imperii din zona. A fost propus pentru a fi inclus pe lista de patrimoniu UNESCO, dar disputele politice din tara au facut imposibil acest lucru.
Principalul motiv este acela ca dictatura militara a restaurat mai multe cladiri si temple antice cu materiale din zilele noastre si fara sa tina cont de stilurile artitecturale originale. Oricum, este un sit arheologic ce trebuie vizitat.
4. Metéora - Grecia
Metéora (“Rocile suspendate”) este una dintre cele mai mari si mai importante destinatii pentru pelerinii ortodocsi, dupa Muntele Athos. Cele sase manastiri sunt construite pe piloni naturali de stanca, langa Muntii Pindus, din centrul Greciei.
Manastirile au fost construite in mod deliberat pe aceste roci, pentru a face dificil accesul la ele. Pentru a ajunge la biserici se folosau scari de sfoara, iar bunurile erau transportate tot pe sfori. Legenda spune ca sforile erau inlocuite doar atunci cand se rupeau sub greutatea celor care le urcau. Acum exista poteci sapate in stanca.
5. Pesterile Ajanta – India
Pesterile din Maharashtra, India, sunt grote sapate stanca, datand din secolul al doilea, inainte de Hristos, si in care s-au descoperit sculpturi si picturi considerate atat capodopere ale religiei Budhiste, cat si ale artei universale. Din anul 480 dupa Hristos grotele au fost abandonate si au fost redescoperite peste 1300 de ani, cand un ofiter britanic a dat peste ele din intamplare, in timp ce urmarea un tigru.
Explorand prima pestera, in care nu a gasit decat pasari si lilieci, capitanul Smith a scris numele si data pe un perete – aprilie 1819, inscriptie care este vizibila si astazi.
6. Turnul lui Hercule - Spania
Turnul lui Hercule este un far antic roman, aflat la aproximativ 2,4 kilometri de centrul provinciei A Coruna, in nord-vestul Spaniei. Se spune ca numele de Coruna vine de la vechiul monument. Turnul de 55 de metri inaltime ofera vizibilitate catre coasta spaniola a Atlanticului. A fost construit cu 1900 de ani in urma si restaurat in 1791 si este cel mai vechi far roman care inca se mai foloseste.
7. Fortareata Sigiriya - Sri Lanka
Sigiriya (Roca Leului) este o fortareata antica din care se mai pastreaza ruinele palatului, situata in districtul Matale din Sri Lanka. Destinatie turistica foarte vizitata, Sigiriya este renumita pentru frescele antice, asemanatoare cu cele din grotele Ajanta din India.
Palatul a fost construit in timpul domniei regelui Kassapa I (477- 495, dupa Hristos) si este unul dintre cele sapte situri din patromoniul UNESCO din Sri Lanka. Se crede ca Sigiriya a fost locuita inca din vremurile preistorice, pentru ca apoi, in secolul V, inainte de Hristos, roca sa fie folosita de credinciosi drept templu de rugaciune.
Vezi mai jos GALERIE FOTO
Sursa foto: listverse.com
Pe acelasi subiect: