"Aceasta intrebare ar trebui directionata catre FMI, nu BERD. BERD este dedicata prezentei in Romania, investitiilor in continuare in Romania si pentru faptul ca a apreciat stabilitatea din aceasta tara", a declarat James Hyslop. 

Investitiile BERD in Romania totalizeaza peste 6 miliarde de euro. 

Consiliul director al FMI va analiza pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru finalizarea cu succes a acordului cu institutia finaciara, iar in cazul unei evaluari negative intelegerea va expira de facto. 

Principalele preconditii sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa. Prima dintre ele reprezinta un angajament asumat constant de Romania in negocierile cu FMI si nerespectat de fiecare data. Iar premierul Victor Ponta a declarat recent ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi solutionata pana cand se reuneste boardul FMI. 

Board-ul FMI a aprobat in martie extinderea cu trei luni, pana in luna iunie, a acordului cu Romania, astfel incat autoritatile de la Bucuresti sa aiba timp sa indeplineasca obiectivele asumate in relatia cu institutia financiara.  Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an. 

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar in caz de necesitate.