BERD finanteaza cu 100 milioane euro cresterea eficientei energetice a locuintelor din Romania. Cum vor putea fi accesate creditele
Fonduri UE, euro
Banca Europeana pentru Recontructie si Dezvoltare (BERD) a lansat marti programul de finantare ”Green Economy Financing Facility”, in valoare de 100 milioane euro, care urmeaza sa finanteze cresterea economiilor de energie si reducerea costurilor cu utilitatile la locuintele din Romania, prin imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor rezidentiale.
”Programul este destinat sa ajute sectorul rezidential din Romania prin finantarea investitiilor in eficienta enegetica, energie regenerabila si solutii de economisire a apei. Este pentru prima data cand BERD finanteaza investitii de eficienta energetica in sectorul rezidential din Romania”, a precizat banca.
Creditele vor putea fi accesate prin intermediul bancilor romanesti partenere in program.
”Marea majoritate a fondului locativ din Romania a fost construit intre anii 1960 si 1990, avand un nivel scazut al izolatiei termice. In timp ce nevoia de a creste eficienta energetica este in mod imperios necesara, accesul la finantare pentru astfel de investitii ramane limitata”, a declarat directorul regional pentru Romania si Bulgaria al BERD, Matteo Patrone.
Acesta se asteapta ca bancile din Romania sa dezvolte produse destinate economiei si investitiilor verzi. Beneficiarii acestor finantari pot fi persoane fizice, asociatii de proprietari sau companii furnizoare de produse si servicii verzi.
Banca Transilvania este prima banca din Romania care s-a alaturat programului si care a contractat un imprumut de 40 milioane euro pentru investitii in eficienta energetica a locuintelor.
Fondul pentru Cooperare Internationala si Dezvoltare al Taiwanului (Taiwan ICDF) a contribuit cu 12 milioane dolari la acest program de finantare.
BERD a facilitate pana in prezent imprumuturi de aproximativ 4 miliarde de euro prin programe similare de finantare a investitiilor verzi in 24 de tari.
”Green Economy Finajcing Facility” face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care banca intentioneaza, pana in 2020, sa utilizeze 40% din investitiile sale anuale pentru finantarile destiate reducerii impactului schimbarilor climatice, in comparatie cu o medie de circa 25% din investitiile anuale in ultimii cinci ani.
Pe acelasi subiect: