BERD a confirmat prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 1,4%.

Cresterea economica a Romaniei ar trebui sa se consolideze in acest an datorita unei "reveniri modeste" a cererii interne si a increderii, considera analistii BERD.

Prognozele inaintate de Guvern, FMI si Comisia Europeana privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipeaza o evolutie pozitiva de 2,2% din PIB, iar FMI o crestere de 2%.

Economistii BERD considera ca economiile din Europa de Sud-Est vor inregistra o crestere economica modesta in acest an, care va accelera in medie la 2,2% in 2014.

"Masurile de reforma in aceasta regiune au fost ezitante si limitate de situatia economica dificila. Regiunea ramane vulnerabila la dificultatile din zona euro, principala piata de export", se arata intr-un raport publicat vineri de BERD.

Banca a revizuit in scadere puternica prognoza de crestere economica medie pentru tarile in care activeaza, de la 3,1% la 2,2% in acest an, pe fondul incetinirii activitatii economice din Rusia, in timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse.

Deteriorarea situatiei economice din tari precum Polonia si Turcia a contribuit de asemenea la revizuirea in sens negativ a mediei regionale, noteaza BERD.