"Personalul de paza nu este angajat BCR si va fi redirectionat de catre angajator catre alte obiective", a explicat luni pentru incont.ro Florentin Stanciu, directorul de Management al Securitatii in cadrul BCR. 

Programul este implementat in conformitate cu prevederile legale, in urma a peste doi ani de analize si evaluari de risc, sesiuni de consultare cu reprezentanti ai Politiei si specialisti in domeniul securitatii bancare.

Banca mentioneaza intr-un comunicat de presa ca existenta numerarului in unitati le facea pe acestea potentiale tinte pentru agresori. 

Oficialul BCR a adaugat ca aceasta politica de securitate se aplica in majoritatea subsidiarelor grupului Erste, inclusiv in Austria de mai multi ani.

In plus, in opinia lui, principalul avantaj al acestui sistem este ca reduce tentatia potentialilor agresori fata de numerarul existent in unitati.

"Conceptul prezinta avantaje semnificative in ceea ce priveste fiabilitatea sistemelor de monitorizare si supraveghere (semnale complexe preluate de la centrale anti efractie digitale si transmise in dispecerate moderne de monitorizare), eficienta interventiei rapide si flexibilitatea sa", a punctat Florentin Stanciu.

Potrivit oficialului, "conceptul prevede atat economii cat si investitii in dezvoltarea conceptului de securitate fizica pentru a face fata oricaror provocari viitoare".

Clientii BCR nu vor fi afectati in nici un fel, putand derula operatiuni in mod normal, ca si pana acum, datorita unui sistem flexibil de alimentare si retragere de numerar din unitati in functie de necesitatile particulare ale acestora. In plus, noi stimulam clientii sa efectueze o mare parte a operatiunilor prin intermediul canalelor alternative (card & internet banking) ceea ce ofera independenta fata de locatie, timp ori numerar.

"Cu cat mai putin numerar, cu atat mai putin interes din partea potentialilor infractori. Pentru a le face cat mai neatractive pentru agresori am hotarat sa reducem semnificativ plafoanele de numerar din unitatile BCR prin aplicarea unui plan flexibil de alimentare cu numerar si inlocuirea seifurilor cu aparate multifunctionale specializate, care nu elibereaza numerar decat in urma validarii tranzactiilor in sistemul informatic", a mai spus directorul de Management al Securitatii BCR.

In cadrul noului program, protectia si supravegherea unitatilor BCR se vor face prin intermediul unor sisteme de securitate si camere de luat vederi, precum si prin echipaje mobile de securitate cu rol de patrulare.

Echipajele sunt asigurate de companii de securitate profesioniste, timpii de interventie fiind redusi semnificativ, conform pre-testelor efectuate, se mai arata in comunicatul institutiei de credit. 

"Nu ne-am confruntat cu atacuri armate asupra filialelor. Au existat incidente asupra bancomatelor izolate sau incercari de efractie in timpul noptii. Pentru locatii izolate, in functie de analiza de risc efectuata de specialistii din banca se pastreaza paza umana", a mai explicat Florentin Stanciu.

BCR, din grupul austriac Erste, are 664 de unitati de retail, pentru populatie si microintreprinderi, deschise in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori.