Oficialul BCE a spus ca necesarul de capital al institutiilor financiare elene, evaluat de BlackRock, este responsabilitatea exclusiva a Bancii Greciei, in timp ce Banca Centrala Europeana va anunta rezultatele propriilor teste de stres in toamna acestui an, relateaza Mediafax.

Banca Greciei a anuntat joi ca bancile elene au nevoie in total de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro, din care 5,8 de miliarde de euro in cazul celor mai mari dintre ele, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank.

National Bank of Greece, cea mai mare banca greceasca, are nevoie de 2,18 miliarde euro, iar Piraeus Bank, aflata pe locul al doilea, trebuie sa atraga capital de 425 milioane euro, potrivit raportului Bancii Greciei.

Eurobank Ergasias, a treia banca elena, necesita o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, in timp ce Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.

Un oficial european de la Bruxelles a declarat pentru Kathimerini ca este improbabil ca rezultatele testelor de stres realizate de BCE sa aiba un impact asupra Greciei. "Nu am aprobat sau verificat nici testele de stres aplicate bancilor din Irlanda", a spus el, adaugand ca troika creditorilor Greciei se asteapta ca testele de stres ale BCE sa arate ca necesarul de capital al bancilor elene este cu 2-3 miliarde de euro mai mare decat rezultatul anuntat de Banca Greciei.

Primele patru mari institutii de credit elene sunt prezente si pe piata romaneasca. Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca.

Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu aproximativ 25% fata de nivelul din 2008, in urma crizei financiare mondiale si crizei datoriilor de stat declansata la finele nului 2009. Creditele neperformante au ajuns la peste 30% din soldul total al imprumuturilor. Somajul a ajuns in luna decembrie la 27,5%, potrivit datelor anuntate vineri de Statistica de la Atena.

Piraeus Bank a anuntat, intr-un comunicat citat de Bloomberg, ca intentioneaza sa atraga 1,75 miliarde euro pentru a rascumpara actiuni preferentiale in valoare de 750 milioane euro si pentru a-si majora capitalul, dupa ce creditele neperformante au urcat anul trecut la 36,6% din sold.