"Ne-am obisnuit sa spunem despre noi ca suntem saracii Europei, ceea ce nu e neadevarat, insa la nivel european saracia e un fenomen in crestere, care nu se intampla numai in Romania. E un fenomen generalizat: cresterea saraciei. Va pot da un exemplu: sigur ca la noi salariile sunt foarte mici comparativ cu Grecia, spre exemplu, dar un grec care are un salariu de 1.000 de Euro plateste 600-700 de Euro chirie pentru un apartament cu doua camere. In Romania, 90% suntem proprietari", a afirmat seful statului, citat de Mediafax.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, cresterea saraciei, care a fost o constatare a Consiliului European, nu vizeaza strict Romania si Bulgaria, ci toate statele Uniunii Europene, inclusiv cele mai dezvoltate.

"De aceea, cand spun de cresterea saraciei - si a fost o constatare a Consiliului - ea nu vizeaza strict Romania si Bulgaria, cum ne-am obisnuit sa spunem despre noi, ci vizeaza toate statele Uniunii Europene, inclusiv cele mai dezvoltate state ale Uniunii Europene", a mai spus Basescu.

Bancile mari din Romania vor fi supravegheate de BCE si BNR; cele mici doar de BNR

Referitor la mecanismul unic de supraveghere a bancilor la nivelul UE, presedintele Traian Basescu a declarat astazi ca bancile mari din Romania vor fi supravegheate direct de catre Banca Centrala Europeana, dar si de catre BNR, in timp ce bancile mici vor fi supravegheate doar de BNR.

"In ce ma priveste, intele ca vor fi banci mari, banci sistemice care vor fi in directa supraveghere a Bancii Centrale Europene (BCE), a sectiunii independente din BCE destinata supravegherii, care va avea propria ei conducere. Nu se va amesteca conducerea BCE in sistemul de supraveghere, dar va fi parte a BCE acest sistem. Deci BCE va supreaveghea direct marile banci, bancile care pot prezenta riscuri sistemice - se poate prabusi sistemul bancar european daca o mare banca intra in dificultate si nu e ajutata la timp - si bancile mai mici, care nu au calitatea de banci sistemice, care am inteles eu vor fi supraveghetate de autoriatea nationala de supraveghere", a precizat presedintele Traian Basescu, citat de Mediafax.

El a precizat ca, in cazul Romaniei, bancile care vor fi constatate a face parte din randul bancilor majore vor fi supravegheate direct de BCE , iar cele mai mici vor fi supravegheate direct de BNR, ceea ce nu inseamna ca cele mai mari nu vor fi si ele supravegheate si de BNR.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca unul dintre obiectivele majore pe care Consiliul European le-a avut in vedere promovand sistemul unic de supraveghere priveste ruperea „cercului vicios” dintre banci si state.

„Pana acum bancile faceau pocinoguri si statul venea si platea. Acum se incearca o detasare a celor doua entitti, mai ales ca in ultimii ani acest cerc vicios a generat costuri extraordinare pentru bugete, de exemplu Spania sau alte tari care din cauza problemelor sistemului bancar a trebuit sa imprumute sume uriase”, a spus Basescu.

El a precizat ca, in conditiile in care banii nu vor mai veni de la bugetele de stat, ei vor proveni din Mecanismul european de stabilitate care e finantat si poate sa faca fata, cel putin pana la un punct - la nivelul la care e finantat acum - la astfel de evenimente.

Basescu a precizat ca la in discutiile de la Consiliu s-a stabilit ca, daca se creeaza un mecanism unic de supraveghere, trebuie creat si un mecanism unic de rezolutie, adica de interventie in cazul bancilor care au probleme si care sa stabileasca nivelul la care se intervine, respectiv prin vanzari de active, recapitalizare sau chiar lichidare.

Seful statului a mai spus ca sarcina pentru Consiliul European si Parlamentul European este ca in perioada urmatoare sa creeze legislatia necesara unui mecanism unic de rezolutie.