Firma Oliver Wyman estimeaza ca sistemul financiar spaniol ar avea nevoie de 51-62 miliarde de euro daca PIB-ul Spaniei se va contracta cu 6,5%, iar preturile locuintelor vor cobori cu pana la 60% de la nivelul lor maxim.

Cealalta firma de audit, Roland Berger Strategy Consultants, considera ca intr-un scenariu similar bancile vor necesita 51,8 miliarde de euro, relateaza Mediafax.

Spania a angajat cele doua firme in luna mai pentru a estima deficitul de capital al bancilor, in conditiile in care investitorii pun sub semnul intrebarii soliditarea institutiilor financiare, afectate de declinul din ultimii cinci ani a sectorului imobiliar.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a declarat anterior ca autoritatile de la Madrid se vor folosi de rezultatele studiilor pentru a stabili ce fonduri vor accesa din ajutorul de 100 de miliarde de euro pus la dispozitia tarii de ministrii de Finante din zona euro.

"Ideea este ca evaluarea arata cat de solida este baza de capital a bancilor, ceea ce poate contribui la deblocarea finantarii lor de pe piata", a spus Marco Troiano, analist la Berenberg Bank in Londra.

Raportul realizat de Roland Berger si Oliver Wyman vine dupa publicarea de FMI, pe 8 iunie, a unui studiu in care se arata ca bancile spaniole au nevoie de cel putin 37 de miliarde de euro pentru a rezista inrautatirii conditiilor economice.

Un oficial al FMI a declarat atunci ca Spania ar putea avea nevoie de un fond tampon in valoare de 60-80 miliarde de euro.
Spania a mai angajat patru firme de audit care sa analizeze cum inregistreaza bancile in contabilitate creditele indoielnice, iar rezultatele acestei evaluari vor fi publicate la sfarsitul lunii iulie.