Bancile salvate de statul american, din nou in pericol de faliment
Aproape 100 de banci americane salvate de la faliment de catre stat prezinta din nou semne ca s-ar putea prabusi, potrivit unei analize realizate de cotidianul Wall Street Journal in baza rezultatelor institutiilor financiare respective in trimestrul al treilea.
Numarul bancilor in pericol de faliment, care au primit anterior ajutorul statului, a crescut de la 86 in trimestrul al doilea la 98 in trimestrul al treilea, reflectand erodarea capitalului si acumularea de credite neperformante.
Cele 98 de institutii de credit cu probleme au primit infuzii de fonduri de peste 4,2 miliarde de dolari de la Trezoreria SUA, prin programul de 700 de miliarde de dolari destinat activelor toxice.
Programul a fost intentionat doar pentru sprijinirea bancilor sanatoase, insa pana in prezent sapte din beneficiarii de fonduri guvernamentale au intrat in faliment, producand pagube de 2,7 miliarde de dolari statului.
In medie, cele 98 de banci cu probleme aveau la finele lunii septembrie active de 439 milioane de dolari, in timp ce infuzia medie de capital prin programul de 700 de miliarde de dolari a fost de zece milioane de dolari.
Bancile cu probleme identificate de Wall Street Journal au o rata de adecvare a capitalului sub nivelul de 6%, o adecvare a capitalului la riscuri sub 10% si imprumuturi neperformante de peste 10% din portofoliul total de credite sau o cerere din partea unei autoritati de reglementare pentru imbunatatirea capitalului.
Potrivit acestor standarde, 814 din cele 7.760 de banci si institutii de economii din SUA au probleme, in urcare de la 729 in trimestrul al doilea.
Pe acelasi subiect: