Neculai Vitelaru, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), spune ca pe lista sunt cel putin 11 banci care au astfel de practici!

"In tarile europene, exista principiul INTANGIBILITATII CAPITALULUI conform caruia o banca la care ti-ai facut un depozit la termen nu poate sa iti dea o suma mai mica decat valoarea depozitului", a explicat el.

"In Romania, acest lucru este posibil din cauza unor “artificii” prin care unele banci nu te informeaza premeditat ca daca faci un depozit bancar pe termen de o luna vei primi inapoi mai putini bani decat ai depus si aceasta din cauza faptului ca dobanda comunicata este pentru un an, ca se percepe comision la expirarea depozitului, etc.", a continuat vicepresedintele CNIPMMR.

Bancile in cauza au "comisioane nejustificat de mari", a mai spus el.

"Daca depui o suma de bani intr-un depozit cu scadenta la o luna, la retragere vei constata ca iei mai putin decat ai depus. Suma cu care ai constituit depozitul o recuperezi doar daca lasi banii in banca vreo trei luni. Concluzia: banca ti-a folosit banii o luna de zile si nu primesti nimic, ci din contra mai si platesti”, a declarat oficialul mai sus citat.

Aici gasesti exact cum te pacaleste banca!

Vitelaru a aratat la un depozit de 1.000 de euro, pe o luna, daca dobanda este de 3% pe an, iar comisionul de retragere este 0,5%, dupa ce se achita si impozitul de 16%, suma retrasa la maturitate este de 997 de euro.

El a avertizat ca CNIPMMR va trimite o plangere atat Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cat si Consiliului Concurentei in acest caz.

"In alte state, acest comision de retragere se percepe numai daca retragi anticipat, la noi, bancile il iau la expirarea depozitului. Tocmai de aceea, noi le cerem acestor banci sa renunte la comisionarea la maturitate a depozitului", a declarat pentru incont.ro vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Pe lista lui Vitelaru figureaza BANCA TRANSILVANIA – comision de 0,4% din suma pentru retrageri in lei sau valuta, BANCPOST – 0,5% pentru lei si 0,4% pentru valuta, BANK OF CYPRUS – 0,3% pentru retragerile in lei si valuta, BRD – 0,5% pentru retragerile efectuate de la casierie indiferent de moneda, LEUMI BANK – 0,5% pentru retragerile in lei si valuta, MILLENNIUM BANK – 0,5% indiferent de moneda, MKB ROMEXTERRA BANK – 0,35% pentru retragerile in lei si 0,2% pentru cele in valuta, RAIFFEISEN BANK – 0,5% indiferent de moneda, UNICREDIT TIRIAC BANK – 0,6% sau minim 2,5 euro pentru retragerile in valuta si VOLKSBANK – 0,4% comision de retragere indiferent de moneda, dar si BCR.