Influentul grup de lobby BBA a votat saptamana trecuta cedarea rolului pe care il detine din 1986 in stabilirea indicelui LIBOR, dupa patru ani de anchete privnid manipularea dobanzilor care au culminat in acest an cu demisia conducerii bancii britanice Barclays.

Institutia britanica a fost sanctionata de autoritatile din Marea Britanie si SUA cu o amenda de 290 milioane lire sterline pentru manipularea indicilor de dobanda LIBOR si EURIBOR.

Asociatia bancara a cedat astfel presiunilor exercitate de oficialitatile de la Londra, care intentioneaza sa anunte vineri o noua structura de reglementare a indicelui LIBOR in cadrul unui pachet mai larg de reforme, au declarat doua surse apropiate situatiei, citate de Financial Times (FT), preluat de CNN.com.

Indicii LIBOR influenteaza dobanzi din intreaga lume, de la linii de finantare pentru companii sau autoritati locale la credite ipotecare sau destinate achizitiei unui automobil. Ancheta globala privind manipularea dobanzilor vizeaza si influenta bancilor asupra indicelui EURIBOR, utilizat si in Romania pentru calcularea dobanzilor la creditele in valuta.

LIBOR este stabilit zilnic de BBA pentru imprumuturi interbancare in 10 valute, cu 15 perioade de maturitate, de la o zi la 12 luni, si este determinat in functie de ratele comunicate de 18 mari banci internationale pentru finantarea pe piata interbancara. Bancile raporteaza dobanzile la care estimeaza ca se vor imprumuta de la alte institutii de credit si nu sunt obligate sa precizeze ratele reale la care obtin finantare.

Asociatia Bancara Europeana a anuntat ca nu are intentia de a se retrage din sistemul EURIBOR, precizand ca cele doua cazuri nu pot fi asemanate, deoarece forul european este format din asociatii bancare nationale de pe continent, neavand banci individuale drept membri directi.

Autoritatea Serviciilor Financiare si BBA nu au precizat in ce va consta noul sistem LIBOR, insa este clar ca institutiile publice vor dobandi un rol mult mai important si mai activ in stabilirea indicelui.