Bancile mai ales din Bulgaria, dar si din Romania risca sa fie afectate de problemele financiare ale Greciei
Sistemul bancar din Bulgaria, statul cu cel mai redus deficit bugetar din Uniunea Europeana, risca sa fie afectat de problemele financiare ale Greciei, potrivit analistilor Fitch Ratings si Capital Economics, transmite Bloomberg.
Masurile de austeritate la care au fost nevoite sa recurga autoritatile de la Atena vor eroda profitabilitatea bancilor, provocand o instabilitate financiara care se va propaga in alte regiuni ale Balcanilor, considera analistii Fitch si Capital Economics.
Bancile elene, printre care National Bank of Greece - NBG si Alpha Bank, detin aproape o treime din institutiile de credit bulgare, subliniaza acestia.
"Cel mai probabil canal de contagiune dinspre Grecia spre Europa de Sud-Est este reprezentat de subsidiarele bancilor elene. Orice presiune de finantare sau lichiditate la nivelul grupului parinte ar putea afecta comportamentul subsidiarelor", a comentat Mark Young, seful diviziei Fitch pentru institutiile de credit din economiile emergente.
Criza datoriilor din Grecia a avut efecte negative asupra bancilor locale. Astfel, Fitch a retrogradat ratingurile a patru creditori eleni, dupa inrautatirea calificativului suveran al Greciei. In plus, Standard & Poor's si Moody's Investors Service au indicat ca ar putea lua decizii asemanatoare.
Reducerea ratingurilor inseamna ca bancile mama pot face economii pentru piata de origine, insa nu vor reusi sa rezolve problemele legate de datoriile subsidiarelor.
"Estimam ca vor aparea mai tarziu in acest an presiuni legate de finantarea subsidiarelor. Chiar daca grupurile elene tin deschise fluxurile de capital pe termen scurt, riscul major este ca recesiunea le-ar putea forta sa-si reduca expunerea in Europa emergenta", a explicat analistul Capital Economics, Neil Shearing.
Romania face parte din Europa de Sud-Est , iar Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank sunt prezente pe piata locala sub brand propriu, in timp ce NBG controleaza Banca Romaneasca, iar EFG Eurobank - Bancpost.
Agentia de rating Fitch ameninta cu degradarea la nivelul "junk" (maximum de risc pentru investitii straine) a statului sud-dunarean care primea laude de la Bruxelles pentru planul de iesire din recesiune adoptat de Executivul lui Boiko Borisov, scrie si Gandul.
Uriasele datorii ale bancilor din Bulgaria risca sa atraga degradarea la nivelul "junk" (adica maximum de risc pentru investitii straine) a ratingului de tara din partea agentiei Fitch, potrivit Bloomberg, citat de Gandul.
"Aceasta inseamna ca, in curand, statul care poarta eticheta de "cel mai sarac din UE" s-ar putea afla intr-o situatie mai grava decat a Romaniei. In ianuarie, premierul de la Sofia, Boiko Borisov, ii cerea cancelarului german, Angela Merkel, ca tara lui "sa nu fie comparata cu Romania sau Grecia", in contextul intentiilor declarate ale Bulgariei de a intra in EMR-2 (mecanismul ratelor de schimb - "anticamera euro"). Merkel a promis o evaluare dupa meritele proprii, iar acelasi lucru il face si Fitch Ratings", mai noteaza cotidianul mai sus-amintit.
Pe acelasi subiect: