"Comisia este pregatita sa propuna crearea unui astfel de instrument european, care se bucura de sustinerea statelor din zona euro", a afirmat Rehn.

Comisarul este de parere ca eventualele ajutoare garantate de fond vor trebui conditionate strict.

Franta, Germania, dar si alte tari din Uniunea Europeana colaboreaza cu organismul european in legatura cu crearea acestei structuri europene de finantare. Mai multi lideri politici europeni, printre care presedintele italian, Giorgio Napolitano, si ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, au indicat ca sprijina ideea unui fond monetar european pentru rezolvarea unor probleme asemanatoare cu cele din Grecia.

"Pentru stabilitatea zonei euro, avem nevoie de o institutie care dispune de experienta FMI si de o putere similara de interventie", declara duminica Schäuble pentru publicatia Welt am Sonntag.

CE a promis in februarie ca va prezenta in curand propuneri pentru imbunatatirea coordonarii si supravegherii politicilor economice nationale.

In prezent, mai ales Grecia, dar si Spania si Portugalia se confrunta cu o neincredere din partea pietelor financiare si inregistreaza prime de risc - CDS din ce in ce mai ridicate, ceea ce le diminueaza capacitatea de a rambursa datoriile suverane.

Ar mai trebui notat si ca tarile din Golf pregatesc le randul lor un soi de uniune monetara. Arabia Saudita, Quatar, Kuweit si Bahrein au decis sa infiinteze un Consiliu monetar, care reprezinta de fapt un prim pas in vederea constituirii unei banci centrale a Golfului.