Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare a pieţei muncii, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie într-un fel pe care nu l-am văzut în trecut”
Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală
Guvernul ar trebui să regândească întregul sistem de protecţie socială din România, iar autorităţile ar putea lua în calcul inclusiv renunţarea la cota unică, a declarat Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, la Bucureşti.
"Motivul pentru care politicienii pierd voturi din zona populaţiei tinere este faptul că sistemele de protecţie socială nu mai sunt valabile, astfel că ţările trebuie să-şi regândească sistemele sociale şi reglementările de pe piaţa muncii, aşa încât să nu mai fie avantajaţi doar cei cu joburi permanente", a spus el, prezentând concluziile unui studiu al băncii pe această temă, potrivit Agerpres.
Timmer a arătat că piaţa muncii a evoluat, odată cu tehnologia, iar tinerii nu mai au, ca pe vremuri, joburi clasice, permanente, de unde să iasă la pensie.
"Nu venim cu recomandări specifice, dar guvernele şi societăţile vor trebui să regândească reglementările existente pe piaţa muncii, să le facă mai flexibile, ca să pregătim toată societatea pentru ce va urma. Nu poţi să rămâi cu reglementările din economia veche, de până acum", a subliniat el.
Reprezentantul Băncii Mondiale s-a referit şi la cota unică, adoptată de mai toate statele est-europene, precizând că trebuie analizat inclusiv dacă acest sistem mai este de actualitate.
"Sfatul nostru ar fi să regândiţi tot sistemul de taxare a pieţei muncii, în coordonare cu alte state din regiune, nu doar să faceţi mici schimbări. Nu vă putem spune noi care este soluţia, dar trebuie să analizaţi totul, inclusiv cota unică şi dacă ar fi bine să implementaţi un sistem de taxare progresivă, adică cei care un venit mai mare să plătească mai mult", a susţinut Timmer.
Potrivit acestuia, în Europa, oamenii vor egalitate şi securitate, nu doar cei care au locuri de muncă permanente, iar măsurile nu ar trebui să ţină cont de tipul jobului. Există experimente care se fac, nu este clar care sunt soluţiile, dar trebuie gândit un sistem neutru, care să ajute pe toată lumea.
"Oamenii în vârstă votează, cei tineri nu votează sau pleacă din ţară. Preferinţele celor mai în vârstă nu sunt aceleaşi. De exemplu, le pasă mai puţin de mediu şi de ce ceea ce contează pentru tineri. Politicienii trebuie să înceapă să gândească mai departe decât beneficiile pentru cei în vârstă, pentru că vrem ca tinerii să rămână în ţară. Şi cei bătrâni au nevoie de tineri să aibă grijă de ei. Trebuie să pregătim societatea pentru noua tehnologie, e important, e mai important decât să satisfaci oamenii care încă trăiesc în vechea economie. Sistemul actual de pensii şi asigurări nu mai lucrează pentru noua economie, iar tinerii se întreabă de ce să participe la acest sistem", a mai arătat economistul-şef al Băncii Mondiale.
“Pericolul se apropie într-un fel pe care nu l-am văzut în trecut”
România ar trebui să se concentreze pe creşterea economică pe termen lung și să fie foarte prudentă pe termen, întrucât pericolele sunt aproape, a mai spus Hans Timmer.
"Vedem progrese în economia ţărilor din regiune, rata şomajului este mică, chiar mai mică decât cea dinainte de criza economică globală, ceea ce este valabil şi pentru România. Deficitul de cont curent a scăzut, în multe ţări sistemele fiscale sunt mai sănătoase, iar poveştile sunt de succes. Dar suntem foarte îngrijoraţi cu privire la unele aspecte", a spus expertul.
El s-a referit la schimbările tehnologice şi la faptul că vom avea în următorii ani o înăsprire a politicii monetare.
"Acestea ne vor duce pe un teritoriu necunoscut. Pericolul se apropie într-un fel pe care nu l-am văzut destul de des în trecut. Iată de ce este foarte important să fiţi foarte prudenţi în politicile pe care le adoptaţi. Să nu creşteţi deficitul de cont curent, să aveţi sub control situaţia fiscală, să aveţi un sector bancar foarte stabil şi să aveţi grijă ca datoriile din sectorul privat să scape de sub control, pentru că veţi avea nevoie de toate plasele de siguranţă în următoarea perioadă", a continuat Timmer.
Întrebat dacă România este pregătită pentru a face faţă acestor provocări, el a recomandat eliminarea presiunilor inflaţioniste şi ţinerea sub control a deficitului bugetar.
"În România, având în vedere pericolele acestea care vor veni, aţi dori să aveţi o creştere nu atât de rapidă a deficitului de cont curent, poate aţi vrea o presiune mai mică pe inflaţie sau să ţineţi deficitul fiscal sub control. Nu spun asta pentru că suntem foarte, foarte îngrijoraţi pentru România sau pentru că suntem critici, ci pentru că aceste lucruri se apropie şi pentru toate ţările va veni un moment când vom plăti pentru toate acestea dacă nu suntem foarte prudenţi acum. Aşa că, în loc să vă focusaţi pentru a stimula creşterea pe termen scurt, focusul trebuie să fie mai mult pe problemele pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie să fiţi foarte prudenţi", a concluzionat expertul Băncii Mondiale.
Pe acelasi subiect: