De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creştere a PIB-ului de 6,4%, faţă de 4,4%, previzionată în iunie.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2020, când economia României va înregistra un avans de 3,5%, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

Instituţia financiară internaţională consideră că noi privatizări în Europa Centrală (unde sunt incluse România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria) reprezintă o oportunitate pentru sporirea productivităţii, în special dacă acestea sunt însoţite de îmbunătăţirea managementului şi a guvernanţei corporatiste, de extinderea accesului la pieţele internaţionale şi de buna funcţionare a cadrului legal şi instituţional.

Pe lângă privatizări, există oportunităţi importante pentru întărirea guvernanţei şi, prin urmare, a productivităţii întreprinderilor de stat, ilustrate de eforturile făcute de România şi Macedonia, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

În România, mai multe întreprinderi de stat au fost depolitizate, iar Consiliile lor de Administraţie au fost profesionalizate, în perioada 2013 - 2016. De asemenea, România a adoptat în 2016 Legea guvernanţei întreprinderilor de stat, care îmbunătăţeşte criteriile pentru selectarea şi evaluarea şefilor întreprinderilor de stat şi introduce monitorizarea performanţei pentru alţi directori.

Totuşi, implementarea legii este rămasă în urmă şi rezistenţa la schimbări este semnificativă, avertizează Banca Mondială.

Încetinirea graduală a expansiunii economiei UE va afecta avansul exporturilor în regiune, în special în Europa Centrală, unde PIB-ul ar urma să încetinească, de la 4,7%, previzionat pentru 2017, la 3,2% în 2020, pe fondul atenuării creşterii în Ungaria, Polonia şi România.

Creşterea economiei globale va accelera anul acesta

Creşterea economiei globale va accelera probabil anul acesta, după o evoluţie peste aşteptări în 2017, fiind pentru prima dată de la criza financiară când PIB-ul mondial operează la potenţial deplin.

Conform prognozei instituţiei financiare internaţionale, economia globală va creşte cu 3,1% anul acesta, urmând să încetinească uşor, la 3% în 2019 şi la 2,9% în 2020. În estimarea din iunie, BM previziona un avans de 2,9% în 2018.

Banca Mondială estimează că în 2017 creşterea economiei mondiale a fost de 3%, cel mai rapid ritm din 2011 şi o redresare semnificativă faţă de nivelul scăzut de 2,4% înregistrat în 2016, după criza financiară.

"Redresarea extinsă a economiei mondiale este încurajatoare", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Economiile avansate ar urma să înregistreze un avans de 2,2%, în timp ce statele în curs de dezvoltare ar urma să urce cu 4,5% anul acesta.

"Creşterea economiilor avansate ar urma să se modereze uşor, la 2,2% în 2018, deoarece băncile centrale renunţă gradual la măsurile de relaxare a politicii monetare, iar redresarea investiţiilor se stabilizează. Pe pieţele emergente şi cele în curs de dezvoltare, creşterea se va întări cu 4,5% în 2018, în urma redresării preţurilor la materiile prime", se arată în raportul BM.

PIB-ul SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 2,5%, China o creştere de 6,4%, Japonia o expansiune de 1,3%, iar zona euro de 2,1%.