AVAS vrea ca sumele pe care le primeste de la buget sa nu mai poata fi executate silit!
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vrea ca sumele repartizate de la bugetul de stat pentru plata cheltuielilor de personal, functionarea institutiei si reprezentarea Romaniei la Curtea internationala de Arbitraj sa nu mai poata fi executate silit, pana la 31 decembrie 2013, potrivit Mediafax.
"Sumele repartizate de la bugetul de stat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru plata cheltuielilor de personal, a celor aferente functionarii AVAS si a celor pentru reprezentarea Romaniei in fata Curtii de Arbitraj Internationala a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii nu pot fi supuse executarii silite", se arata intr-un proiect de lege initiat de institutie, citat de Mediafax.
Aceste cheltuieli, acoperite initial din bugetul aferent activitatii de privatizare si de valorificare a activelor statului, vor fi reintregite de catre AVAS din sumele alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie.
Buget national
Guvernul a decis miercuri ca sumele necesare functionarii AVAS si platii personalului, inclusiv cele pentru reprezentarea Romaniei in fata Curtii de Arbitraj, sa fie asigurate integral de la bugetul de stat, iar numarul membrilor Consiliului de Supraveghere sa fie redus de la 9 la 5 persoane.
Finantarea AVAS este reglementata in prezent prin mai multe acte normative.
In toamna anului trecut, AVAS a propus un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca o parte a bugetului institutiei, respectiv sumele primite de la Secretariatul General al Guvernului, sa nu poata fi executate silit, astfel incat autoritatea sa functioneze in continuare si sa obtina veniturile necesare platii de despagubiri pentru pagubitii Fondului National de Investitii.
Presedintele AVAS, Aurelian Popa, a declarat atunci ca cea mai mare problema cu care se confrunta institutia este blocarea conturilor de catre deponentii FNI.