"Intentia de a plafona comisionul interbancar este de inteles, o sustinem, respectiv aceea de a avea un echilibru pe piata sau sa maresti nivelul de echilibru in piata, sa cresti accesibilitatea clientului catre un produs si sa maresti volumul tranzactiilor cu acel produs intr-o piata pe care se vrea sa se evite tranzactiile cu numerar. Vazand insa ca suntem intr-un moment in care plata cu cardul reprezinta 5-6%, Romania fiind aproape pe ultimul loc in Europa, iti pui problema cum dezvolti un produs, cum faci o investitie. Prima etapa a unei investitii este cea a preturilor relativ mari pe care incerci sa le recuperezi sau cum sa-ti amortizezi o investitie pe un volum mic de tranzactii", a spus Daneascu la conferinta Mediafax Talks about Competition, potrivit Mediafax.

El a aratat ca investitiile sunt mai usor de sustinut intr-o piata in care volumul tranzactiilor cu cardul este spre exemplu de 50%.

"Si sa ucizi acest produs spunand ca vrei sa-l dezvolti limitand preturile acelui produs, in momentul in care investitiile trebuie facute si dezvoltate. Este o contradictie intre termeni, intre necesarul de a investi si a dezvolta un produs intr-un moment istoric, la inceput, intr-o economie care trebuie sa prinda din urma celelalte economii si plafonarea costurilor. Se iau exemple din anumite tari, cu alte situatii si se creeaza un algoritm general ideal, care nu are legatura cu nevoia economiei intr-un anumit moment, intr-un anumit context. Romania este tara in care bancabilitatea este de 60% active, relativ la PIB. In Europa, acest procent este de 360%. Normal ca preturile bancilor nu pot fi la fel de mici", a adaugat Danescu.

Guvernul vrea in continuare limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare pentru platile la comercianti, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, chiar dupa solicitari de reanalizare a nivelurilor sau de amanare.

"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege publicat de Ministerul Finantelor Publice, dupa ce initial prevederile erau incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului.

Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.

Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.

Prevederile actului normativ nu se aplica operatiunilor cu carduri comerciale (card de plata emis unor operatori economici, unor entitati din sectorul public sau unor persoane fizice care desfasoara o activitate independenta de natura economica a carui utilizare este limitata la cheltuielile legate de activitatea desfasurata), retragerilor de numerar de la bancomate si operatiunilor cu carduri emise de sisteme tripartite de plata cu cardul. Acestea din urma sunt sisteme de plata prin carduri in care functiile de emitere si acceptare sunt integrate intr-o singura institutie financiara, care este si proprietarul sistemului.

Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin OUG.
Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lunii februarie ca plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri vor fi aprobate prin lege de catre Parlament.

Dupa o dezbatere pe tema comisioanelor interbancare organizata de Finante la finele lunii februarie, secretarul de stat Dan Manolescu a spus ca Guvernul ar putea lua in considerare reducerea in doua trepte, reprezentanti ai mediului de business si ai procesatorilor de plati solicitand sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanarea proiectului.

"Propunerea a fost de a exista un pas intermediar al reducerii. Pana cand regulamentul UE se aproba o sa existe o plafonare intermediara, asteptam propuneri din partea celor care au participat astazi la discutii care ar fi acest nivel si care ar fi perioada de implementare in pasi", a spus Manolescu.

Reprezentantii celor doua mari companii de carduri, MasterCard si Visa, au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizand asupra efectelor negative care ar putea aparea in urma reducerii comisioanelor interbancare.
Catalin Cretu, directorul Visa Europe pentru Romania, a afirmat ca autoritatile trebuie sa ia in calcul si sa analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri "drastice si bruste" a comisioanelor interbancare pentru platile cu cardul prin legislatie, astfel incat sa nu impacteze negativ investitiile in tehnologiile de plata si utilizarea cardurilor.

La randul sau, Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru Romania si Moldova, si-a exprimat ingrijorarea privind efectele masurii, afirmand ca si la nivel european exista voci care sunt impotriva acestui proiect.