Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor financiari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni.

Diminuarea din luna iunie vine dupa ce indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a crescut in mai cu 5,8 puncte fata de luna precedenta, la 66,6 puncte.

Scaderea a avut loc din cauza evolutiei ambelor componente ale sale. Astfel, indicatorul conditiilor curente a fost de 76,2 puncte, valoare in scadere cu 7,6 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 6,1 puncte, pana la valoarea de 51,8 puncte.

Sondajul arata ca asteptarile privind conditiile de afaceri din Romania din urmatoarele 12 luni vor ramane la acelasi nivel, indicatorul urcand in iunie la -22%, de la -23% in mai, in conditiile in care 48,8% dintre cei chestionati se asteapta ca in urmatoarea perioada conditiile de afaceri sa ramana la fel.

Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), fiind calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evalueaza si anticipatiile pentru salarii, rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Potrivit sondajului, in ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 70% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni.

"Astfel valorile mediane ale anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valoare in crestere cu 350 pips fata de cea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior)" , se arata in comunicat.

Analistii se asteapta la o usoara imbunatatire a pietei muncii in urmatorul an, cu o balanta de -2% a raspunsurilor (22% din cei chestionati asteapta o imbunatatire), de la -5% in mai. Analistii estimeaza o scadere a veniturilor personale( 29% in iunie, fata de 55% in mai).

Analistii membri ai CFA estimeaza, in medie, un nivel al inflatiei de 2% pentru intervalul iulie 2017 - iulie 2018, valoare similara cu cea inregistrta in raportul anterior.

In privinta situatiei economice pe plan mondial in urmatorul an, 73,2% dintre cei chestionati se asteapta la conditii economice normale, in timp ce 22% dintre cei chestionati se asteapta la o situatie buna.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni in randul membrilor CFA Romania si al candidatilor pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 180 de membri.