Analiști: Prețurile vor exploda în următoarele luni. Banii câștigați în plus anul trecut la salarii și pensii se vor topi sub presiunea inflației
Urmează o iarnă și o primăvară cu scumpiri în masă: la alimente, produse nealimentare, servicii, și bunuri. Asta avertizează analiștii financiari, care susțin că după ani de zile de stabilitate, România se îndreaptă spre o zonă de risc.
Banii câștigați în plus anul trecut de bugetari sau pensionari se vor topi, sub presiunea inflației tot mai mari. Creșterea economică va încetini și ea, se pare, după ce consumul o să frâneze prin scumpiri creșterea cursului și a dobânzilor la credite.
Prețurile vor exploda, spun experții, la alimente, bunuri aduse din străinătate dar și la facturile de utilități și întreținere. Apogeul va fi exact la ieșirea din iarnă, în perioada Paștelui, potrivit prognozelor.
Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank: “Inflația se duce din efecte statistice plus prețuri reglementate într-adevăr în prima jumătate a acestui peste 4% înseamnă venit salarial mult mai redus. ”
Cu alte cuvinte, vom avea cele mai mari scumpiri din ultimii 4 ani.
Horia Braun Erdei, economist șef al BCR: “Ne îndreptăm ușor-ușor în zona de risc, ca să spunem așa. Încrederea consumatorilor, care a început să o ia la vale puțin.”
Asta înseamnă că se va reduce și consumul, motorul creșterii economice de până acum, din România. Un motor pe care Guvernul și Parlamentul l-au alimentat cu creșteri de salarii și pensii și care acum pare că rămâne fără benzină. În mod normal, ar trebui repornite investițiile - ținute de același Guvern la minime istorice, tocmai că să aibă bani de pensii și salarii.
Horia Braun Erdei, economist șef al BCR: “Proiectele de investiții finanțate de la bugetul central care nu prea cresc. Deci bugetul pe 2018, din punctul asta de vedere nu e foarte ambițios.”
Culmea e că prognoza oficială, care stă la baza Bugetului, folosește și anul acesta, la fel că în 2017, cifre considerate de analiști mult prea optimiste.
Băncile prevăd o creștere cu cel puțîn un punct mai mică față de prognoza oficialilor, curs valutar cu 10 bani mai mare, șomaj în creștere. Asta în condițiile în care presiunea pe piață muncii este foarte mare.
Cifrele de la Statistică arată că în noiembrie aveam tot mai puține persoane în șomaj, dar tot mai multe locuri de muncă vacanțe, cu alte cuvinte o criză uriașă de specialiști.
Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank: “Locurile nou create de muncă sunt în general pe cei cu studii superioare, dar din păcate economia României stă cel mai prost în a produce angajați cu studii superioare.”
Într-o anchetă ’’România Te Iubesc″, am arătat cum din aproape 20 de milioane de români, doar un sfert muncesc. Țara este lovită de depopulare, iar cei care pleacă sunt mai ales specialiștii și tinerii. Nu mai avem meseriași, nu mai avem ingineri și prin cabinete sau spitale sunt tot mai puțini medici.
Până acum Statul nu a gândit și pus în practică, nicio politică publică în stare să țină forță de muncă acasă, sau să creeze condiții astfel încât firmele să își permită să îi plătească pe oameni la nivelul la care sunt plătiți afară.
Pe acelasi subiect: