Mai mult de jumatate dintre cei 400 de miliardari americani si-au crescut averile in ultimul an, in timp ce mai putin de un sfert si-au vazut "valoarea" diminuata. In 2009, peste trei sferturi dintre miliardarii din topul
Forbes se confruntau cu scaderea averii, potrivit Reuters, citat de
Mediafax.
Asemenea lui Bill Gates, si Warren Buffett a avut un an bun, averea sa urcand cu 5 miliarde de dolari, la 45 miliarde de dolari.
Milioane de oameni au citit cartile lui Warren Buffett si au urmarit fiecare miscare a companiei sale, Berkshire Hathaway. Dar, poate ca adevaratul secret al lui Buffett este inclinatia sa catre simplitate, el ferindu-se pe cat posibil de opulenta si case de lux.
Impreuna cu sotia lui, Buffett traieste si acum intr-o locuinta modesta din Omaha, Nebraska, pe care a cumparat-o in urma cu aproape 50 de ani cu suma de 31.500 de dolari. Ba mai mult, desi a avut ocazia sa fie servit in cele mai luxoase restaurante din lume, el ar alege oricand sa manance un burger cu cartofi prajiti, alaturi de o Cola de cirese. Intrebat de ce nu are si el un iaht, Buffett a raspuns: "Majoritatea jucariilor sunt ca niste cuie in talpa."
Larry Ellison, fondatorul si seful Oracle, are o avere de 27 miliarde de dolari, neschimbata fata de 2009, potrivit estimarilor, iar pe locul al patrulea in top se gaseste Christy Walton, mostenitoarea fondatorului Walmart Sam Walton, cu 24 miliarde de doalri, in urcare cu 2,5 miliarde.
Primii zece clasati in topul Forbes al miliardarilor americani au acumulat in ultimul an 24,9 miliarde de dolari. Acelasi grup exclusivist pierduse 40 de miliarde de dolari, conform estimarilor din 2009.
Averea totala a celor zece a urcat cu 8%, performanta mai buna decat a indicelui S&P 500, care a castigat numai 1% in perioada de referinta la care s-a raportat Forbes, noteaza revista.
Miliardarii din topul Forbes 400 au o avere totala estimata la 1.370 miliarde de dolari, fata de 1.270 miliarde de dolari in 2009. Averea minima necesara pentru a patrunde in top a revenit la un miliard de dolari, dupa ce coborase in 2009 la 950 milioane de dolari.
Top 10 nu a inregistrat intrari sau iesiri, insa fratii Koch, care controleaza connglomeratul industrial Koch Industries, au urcat in clasament, in defavoarea celorlalti trei membri mostenitori ai averii Walton si a primarului din New York, Michael Bloomberg, fondatorul grupului Bloomberg, care incheie lista celor mai bogati zece americani.
Averea fondatorului Facebook Mark Zuckerberg (26 de ani) aflat in acest an pe locul 35, s-a triplat fata de 2009, de la 2 miliarde de dolari la aproape 7 miliarde de dolari. Ceilalti cofondatori ai Facebook, Dustin Moskovitz si Eduardo Saverin, au intrat in Forbes 400 in acest an cu averi de 1,4 miliarde, respectiv 1,15 miliarde de dolari. Nascut cu opt zile inaintea lui Zuckerberg, Moskovitz este cel mai tanar miliardar din lume, noteaza Reuters.
Cel mai batran magnat de pe lista este David Rockefeller Senior, cu o avere de 2,4 miliarde de dolari la venerabila varsta de 95 de ani.
William Ford, mostenitorul familiei Ford, a revenit pe lista pentru prima data din 2005, intrand pe locul 385, cu o avere de un miliard de dolari, dupa ce actiunile Ford au crescut cu 50% si au atins maximul ultimilor 5 ani.
Statul cu cei mai multi miliardari, respectiv 83, este California.