Amnistia fiscală, pe masa Guvernului în luna mai. Cine va beneficia de ștergerea datoriilor la stat
Eugen Teodorovici
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că în cursul acestei luni se va discuta în Guvern despre amnistia fiscală pentru persoane juridice.
"Amnistia fiscală pentru persoanele juridice - a rămas că discutăm în Guvern în cursul lunii mai şi o să prezentăm în mod public, cu doamna prim ministru, un pachet cu mai multe măsuri, printre care se va afla şi această amnistie fiscală pentru companiile atât private, cât şi cele publice", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.
El a menţionat că va avea cu premierul o discuţie separată despre amnistia fiscală pentru persoanele fizice, după care se va lua o decizie la nivelul Guvernului.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a spus că decizia luată după discuţii va fi pusă în dezbatere publică.
"După discuţie, orice decizie o vom ridica pe site, o vom pune în dezbatere publică şi pe urmă o vom adopta, astfel încât să venim cu acte normative care sunt deja cunoscute", a menţionat premierul.
Legat de companiile care vor fi scutite de datorii, Complexul Energetic Hunedoara va fi unul dintre beneficiarii amnistiei fiscal.
"Va fi parte, pe lângă alte companii, atât publice, cât şi private, în acest subiect al amnistiei fiscale, cum îi spunem noi", a spus ministrul Finanţelor.
Întrebat despre o posibilă divizare a CEH, ministrul Teodorovici a răspuns că în cazul acestei companii se caută cea mai bună soluţie economică, un act normativ în acest sens urmând să fie promovat, în cel mult două săptămâni, în şedinţă de guvern.
"Vor fi câteva discuţii la Guvern. Va fi şi un act normativ - sperăm noi miercuri, în şedinţa de guvern – o ordonanţă de urgenţă în acest sens, astfel încât să fie găsită soluţia economică cea mai bună. Ştiţi că urmează şi o amnistie fiscală pe care Guvernul urmează să o dea, plecând şi de la nevoia pe care combinatul de la Hunedoara o are, şi nu numai. Sunt mai multe discuţii astfel încât lucrurile să fie exact cum îşi doresc cei din Vale (Valea Jiului, n.red.)", a arătat ministrul Finanţelor.
CEH a fost înfiinţat în anul 2012 prin comasarea termocentralelor Mintia şi Paroşeni şi a minelor de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, apreciate, la acea vreme, ca viabile.
Conform datelor financiare de pe site-ul companiei, CEH înregistra la data de 30 iunie 2018 o pierdere netă de 164,5 milioane lei. La aceeaşi dată, datoriile totale ale companiei se ridicau la 1,607 miliarde lei, din care 1,133 miliarde lei la bugetul general consolidat.
Pe acelasi subiect: