Ambasadorul Romaniei la UE: Pana la o guvernare comuna a UE mai sunt doar cativa pasi
Criza persistenta doboara rapid tabuurile. Ceea ce parea "etern" devine "perisabil". "Conservatorismul" care a intors din drum Constitutia Europei in referendumurile din 2005 in Franta si Olanda este infrant de criza.
De la Bruxelles, din pozitia de reprezentant permanent al Romaniei la UE, ambasadorul Mihnea Motoc (45 de ani) si-a format o opinie: de la atat de discutata "guvernanta" pana la o "guvernare" comuna a UE, nu doar in materie economica, ci si in alte domenii considerate a fi apanajul strict al statelor, nu par a mai fi decat cativa pasi, scrie Ziarul Financiar.
Nu stim cat a cantarit expertiza ambasadorului sau a fostului comisar european Leonar Orban in punctul de vedere formulat de presedintele Traian Basescu, anume ca UE se va indrepta sau trebuie sa se indrepte spre "Statele Unite ale Europei".
Cert este ca Mihnea Motoc impartaseste acest punct de vedere respingand, in aceeasi vreme, teza potrivit careia o rezolvare a crizei sau o consecinta a ei ar putea fi destramarea zonei euro.
Bocitoarele de la capataiul euro - la limita responsabilului
"Din criza nu se iese aproape niciodata prin revenirea la modele politice anterioare, de aceea cred ca vom asista la o propensiune logica, tot mai marcata, inspre modele mai ambitioase, mai aprofundate de constructie europeana. Alternative de genul celor ce propavaduiesc, spre exemplu, dezintegrarea zonei euro ca «solutie» la criza imi par a se situa la limita responsabilului. Cine se incumeta sa evalueze si mai ales sa asume costurile dezinventarii euro sau a Uniunii Europene?", intreaba retoric Mihnea Motoc.
Functia pe care o indeplineste Motoc, diplomat de cariera, este esentiala: Reprezentanta permanenta la Bruxelles este interfata intre autoritatile nationale si cele de la Bruxelles (Consiliul European, Comisie, Parlament), ea comunica si promoveaza pozitia Bucurestiului si recepteaza si retransmite acasa pozitia celorlalte parti. Inevitabil, detinatorul unei astfel de pozitii este unul dintre cei mai bine informati diplomati europeni.
Care sunt discutiile de la Bruxelles intr-o vreme in care unele state ale UE vad in rezolvarea crizei o revenire la dimensiunea nationala (de pilda Viktor Orban, premierul Ungariei, sustine ca modelul occidental este mort, iar estul Europei trebuie sa-si gaseasca propriul model), iar altele sustin o mai stransa cooperare mergand chiar pana la o guvernare comuna pe anumite zone?
Citeste si
Economia Venetiei se scufunda, la propriu
Grecia va da faliment pana in martie anul viitor. Cum vede un economist de la FMI viitorul Europei