Cum scapi mai ieftin de credite? VIDEO
"Noua ordonanta este o aplicare in legislatia nationala a unei directive europene, ce reglementeaza in general creditele pentru consumatori", explica Mihail Meiu. Persoanele juridice nu intra sub efectul acestei legi, in schimb, in cazul consumatorilor TOATE tipurile de credite (ipotecar, de consum etc.) sunt reglementate conform noului sistem, a declarat Mihail Meiu, director al Directiei Armonizare Europeana, Strategii si Asociatii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului - ANPC, la videochatul incont.ro.
In primul rand, legea abordeaza transparenta creditelor. Este vorba aici despre informatiile precontractuale, adica obligativitatea creditorului de a oferi un set de informatii inainte de a se incheia contractul. Clientul nu doar ca trebuie sa fie informat, dar va primi o fisa standard cu o serie de elemente pe care le poate compara cu cele ale altor institutii financiare. Un alt aspect important este legat de informatiile ce trebuie incluse in contract, nu in anexe ori tot felul de trimiteri.
Apoi, se reglementeaza publicitatea, dat fiind ca ofertele din mass-media sunt de multe ori exagerate si chiar mincinoase. "Bancile au comunicat mereu: Aveti o problema? Luati un credit! Cand vom vedea banci care spun: Luati un credit, dar puteti sa-l returnati?! Ganditi-va bine!", avertizeaza cei de la ANPC.
De asemenea, apare pentru prima data dreptul la mobilitate, adica dreptul clientului de a se muta de la un creditor la altul. Si pana acum acest lucru era posibil teoretic, insa practic, comisioanele penalizatoare aplicate clientului in cazul platii anticipate a imprumutului, si de 5%, descurajau acest demers. Legea prevede acum clar ca nu se pot lua comisioane mai mari de 1% la creditele pe o perioada mai mare de un an si de 0,5% pentru cele sub un an.
Bancile vor fi obligate sa reduca toate comisioanele pana in septembrie. Cum este lesne de inteles, bancile nu s-au bucurat de aceste reglementari, ele reprezentand o limitare a castigurilor lor. Ba chiar ameninta cu dobanzi mai mari de acum incolo! Insa aceasta lege face ca cel care a luat un credit sa nu mai fie legat de o singura banca, eliminand astfel "iobagia financiara", cum o numeste reprezentantul ANPC. Clientii "trebuie sa se poata muta cu mai multa usurinta de la o banca la alta daca are conditii mai bune", spune acesta.
De altfel, odata cu intrarea in vigoare a noilor reguli, dobanda va fi formata dintr-un indicator variabil (ROBOR, EURIBOR), la care se adauga o marja fixa. "Daca urmaresti EURIBOR-ul, acum ai sansa sa vezi cum iti evolueaza dobanda! Totul se va calcula transparent, astfel incat sa poti sa anticipezi ce se va intampla cu ratele tale", precizeaza Mihail Meiu.
Este posibil ca sistemul bancar sa profite de acest moment si sa stabileasca aceasta marja ceva mai mare, adica sa creasca dobanzile. Insa luand in calcul criza economica prin care trecem si diminuarea veniturilor consumatorilor, o astfel de decizie nu ar fi tocmai in interesul bancilor, care vor sa obtina bani, nu sa treaca la executari silite, prin care nu se stie daca isi acopera creditele si care presupun tot felul de costuri suplimentare. "Daca o vor face totusi, o vor face pe riscul lor. Piata se regleaza si vor fi banci care nu vor mari dobanzile", spune Meiu.
Bancile raman doar cu patru tipuri de comisioane: de administrare a creditului, penalizarea pentru intarzierea la plata, pentru rambursare anticipata, dar si un comision unic pentru serviciile prestate la cererea consumatorilor. Comisionul de risc nu intra pe lista celor patru, asa ca va disparea! Platesti pentru ce ai convenit si nu pentru tot felul de lucruri, a aratat oficialul ANPC.
Sunt cazuri de deces, de divort, de reducere drastica de salariu, cand banca trebuie sa ajute clientii si sa incerce reesalonari. Iar in caz de deces, mostenitorii obtin atat bunurile, cat obligatiile, respectiv datoriile. "Este un subiect delicat si depinde de la caz la caz. Noi, la ANPC, am auzit de cazuri in care daca nu exista un act de mostenire nu preiei datoria, daca exista act de succesiune, la fel", a declarat Mihail Meiu la videochat.